Három NATO-tagállam megtámadása is szerepel Putyin forgatókönyvében

HírKlikk 2024. szeptember 1. 15:45 2024. szept. 1. 15:45

Egyre több jel utal arra, hogy Putyin újabb korlátokat lép át a háborúban. A múlt hónapban, a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előestéjén Kijev legnagyobb gyermekkórháza ellen intézett közvetlen cirkálórakéta-támadás valójában a Kreml üzenete volt, aminek lényege, hogy „ez a konfliktus nem csak Ukrajnáról szól, hogy Oroszország készen áll a nagyobb csatákra, akár a harmadik világháborúra is.” Putyin és szövetségesei most további három ország invázióját fontolgatják.

Olyan országokról van szó, amelyeket a NATO leggyengébb láncszemeinek tartanak – idézi az atv.hu az amerikai Daily Beast portálon megjelent elemzést.  A szerző, Anna Nemtsova, azt a kérdést vizsgálta, hogy mi lesz a következő lépés Vlagyimir Putyin számára és hol? A Donbaszban elakadt támadás és a kurszki régióba való ukrán határon átnyúló betörés miatt frusztrált orosz elnök a tavalyi sikertelen Wagner-lázadás óta a hatalmát fenyegető legegyértelműbb fenyegetéssel néz szembe – véli az amerikai szerző.

A kritikusok szerint Putyin a falnak háttal szorítva a legveszélyesebb, és ezért félő, hogy az ukrajnai kockázatot megduplázva egy másik fronton is háborút indít a NATO ellen a balti államokban – írja Nemtsova.

A NATO vezetők Washingtonban elhangzott erős szavaira és határozott állásfoglalásaira az oroszok gúnyosan reagáltak, és nyíltan utaltak arra, hogy Ukrajna napról-napra kisebb területtel válhat NATO-taggá.

Oroszország figyelme a három balti államra – Észtországra, Lettországra és Litvániára – terelődött, és arról folyt a vita, hogy melyiket kellene először megtámadni, és hogy hány katonára lenne szükség a feladat elvégzéséhez.

A három volt szovjet köztársaság 2004 óta NATO-tag, de Putyin és szövetségesei nem hiszik, hogy bármelyik nyugati hatalom hajlandó lenne vért ontani a védelmükre. Úgy látják, hogy ez a NATO leggyengébb láncszeme – ha bekövetkezik a harmadik világháború, akkor az itt kezdődhet.

Az amerikai lap szerint az orosz katonai bloggerek már a támadás helyét és időpontját is tudni vélik, miszerint Oroszország 2024 novemberében készül elfoglalni az észtországi Narva városát.

Gennagyij Gudkov volt orosz parlamenti képviselő szerint Putyin tudatosan fokozza a támadásokat, mert azt érzékeli, hogy büntetlenül teheti ezt. Ezért indítja a balti államok elleni kibertámadásokat, küld drónokat Romániába, és rakétát Lengyelország fölé.

„Amikor Putyin a NATO-ra néz, nem hatalmat lát. Azt látja, hogy két és fél év háború után az egyik NATO-állam vezetője, Orbán Viktor eljön hozzá a Kremlbe, egy másik NATO-állam vezetője, Rumen Radev bolgár elnök pedig még a NATO-csúcsra sem hajlandó eljönni” – teszi hozzá Gudkov.

Számít.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom