Háromszoros áron vettek helikoptert a rendőrségnek – Szijjártó repked vele

HírKlikk 2020. szeptember 16. 11:56 2020. szept. 16. 11:56

Az MD 902-es helikoptereket három éve vette a Belügyminisztérium – jócskán túlárazva – a rendőrség számára. Az ORFK szerint, az összes gép ellát szolgálati feladatokat is, de a VIP-kabinnal felszerelt helikopter esetében ezt nehéz elhinni.

Szijjártó Péter szeptember 4-én helikopterrel repült a román-magyar határra, hogy beszédet mondjon egy határátkelő-átadáson. A külügyminiszter nem tartotta problémásnak a Police feliratú, de a szokásos rendőrségi színek helyett, szürkére festett gép használatát. A Facebook-oldalán meg is osztott egy videót a helikopterezésről.

Hadházy Ákos független képviselő szúrta ki, hogy Szijjártó másfél hónappal korábban, július 14-én egy üzemlátogatásra is helikopterrel ment. Elküldette a szolgálati Mercedesét, hogy a repülés után a Szekszárd melletti Őcsényben átszállhasson, és a 15 kilométerre fekvő Tolna felé vegye az irányt.

A luxusjachtozása miatt sokat bírált miniszter magyarázatképpen azt fejtegette, csupán szoros napirendje kényszerítette arra, hogy szeptember elején helikopterre üljön.

A fellelhető tudósítások és fotók alapján, Szijjártó évek óta rendszeresen használja a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét. A kormánytagok mindig ugyanezt a gépet, az R900-ast használják – annak ellenére ugyanis, hogy rendőrségi beszerzés keretében vásárolták, nem igazán látszik alkalmasnak klasszikus rendőrségi feladatok ellátására. Az ehhez szükséges technikai berendezések helyett, az utastérben ugyanis kárpitozott belső és bőrüléssor található.

A McDonnell Douglas kínálatában ez a repülő limuzin, az úgynevezett luxury cabin interior kategóriába tartozó változat. A reklámfotón is olyan bőrülések láthatóak, mint a Szijjártó által közzétett videón – írja a 24.hu.

Az R900-as gép története végigkövethető a szakoldalakon. A lényeg, hogy egyike volt annak az öt használt MD-902 Explorernek, amelyet a Belügyminisztérium 2016-ban vett meg 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg 4 milliárd forintért. A közbeszerzés nélkül vásárolt helikopterek tehát darabonként 800 millió forintba kerültek. Az akkor még létező Népszabadság kiderítette, hogy az eladó, Németország Baden-Württemberg tartománya, valójában csak 4,8 millió eurót kért a a flottából kivont járművekért, az ezen felüli 8,8 millió euró, tehát a tényleges eladási ár csaknem kétszerese a közvetítők – egy cseh cég – zsebében landolt.

A 24.hu megkereste a Belügyminisztériumot és az ORFK-t is. Arról érdeklődtek, kik és milyen feltételekkel használhatják a helikoptert. A rendőrség azt válaszolta, hogy „a rendőrség szolgálati helikoptereinek igénybevétele az állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek szállítása évtizedes, bevett és bevált gyakorlat. Az igénybevétel rendjét nyílt, jelenlegi formájában 12 éve hatályos utasítás szabályozza.”

Forrás: 24.hu