Hasonló lehallgatási botrányba bukott bele Orbán macedón barátja, Nikola Gruevski

HírKlikk 2021. július 20. 08:34 2021. júl. 20. 08:34

„Macedóniában előrehozott választásokhoz és a kormány bukásához vezetett az a 2015-ben kirobbant megfigyelési botrány, amikor is az akkor hivatalban lévő szkopjei kabinet törvénytelen módon a politikai ellenfeleik, valamint újságírók és civilek lehallgatására és megfigyelésére használta fel a macedón titkosszolgálatot. A lehallgatási botrány politikai felelőse, az akkori macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki mellett a bukása után is aktívan kampányolt Orbán Viktor és a Fidesz számos más politikusa” – írja Facebook posztjában Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője, aki felteszi a kérdést, „Ezt tanácsolta Gruevski Orbánnak?”

Több mint érdekes asszociációjáról számolt be Demeter Márta, akinek nem véletlenül juthatott az eszébe a Pegasusgate kapcsán a bukott macedón kormányfő, Orbán Viktor nagy barátja, aki a magyar hatóságok segítségével szökött Magyarországra a köztörvényes bűncselekmény miatt rá kirótt büntetés elől. Az LMP politikusa korábban az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke volt és nagyon sokat foglalkozott Gruevski ügyével.

Legfrissebb posztjában erre is visszautal, amikor azt írja, „Közel négy évvel ezelőtt kérdeztem először a kormánytól, hogy ugyanazokkal az eszközökkel élnek-e, mint Nikola Gruevszki, aki Macedóniában a kísértetiesen hasonló lehallgatási botrányba bukott bele, és akit a magyar kormány az otthon rá kiszabott ítélet végrehajtása elől a magyar hatóságok segítségével illegálisan Magyarországra menekített, viharos gyorsasággal menedékjoggal látott el és azóta is meghallgatja a tanácsait”.

Az akkor még Macedóniának nevezett mai Észak-Macedóniában előrehozott választásokhoz és a kormány bukásához vezetett a 2015-ben kirobbant megfigyelési botrány: az akkor hivatalban lévő szkopjei kabinet törvénytelen módon a politikai ellenfelei, valamint újságírók és civilek lehallgatására és megfigyelésére használta fel a macedón titkosszolgálatot. Az ügyben érintett két titkosszolgálati vezetőt, akik hamis bolgár útlevéllel próbáltak Budapestre utazni, a szaloniki reptéren a görög rendőrség 2017. októberben letartóztatta. A két férfi a gyanú szerint több ezer ember illegális telefonos lehallgatásban vett részt, ezt követően a megfigyelés eszközeit megsemmisítették. A lehallgatási botrány politikai felelőse, az akkori macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki mellett a bukása után is aktívan kampányolt Orbán Viktor és a Fidesz számos más politikusa.

Gruevski ügyéről részletesen itt írtunk.

„2017 novemberében azt kérdeztem Pintér Sándortól, hogy valóban Magyarországra szöknek majd és vajon kapnak-e menekülti vagy oltalmazotti státuszt a macedóniai lehallgatási botrányban érintett politikusok és titkosszolgálati vezetők, vagy nemzetbiztonsági okokra hivatkozással megtagadják-e az érintettek beutazását és tartózkodását. Mindent tagadott a kormány, majd egy évre rá jött a menekítési akció” – mutatott rá Demeter Márta, majd emlékeztetett arra, hogy szintén „ebben a 2018-as őszi időszakban kezdhettek el tárgyalni az izraeli szoftver beszerzéséről”.

Forrás: Hírklikk