Az emberek védelmét követelik a szocialisták – hatalmi játszmák helyett

HírKlikk 2020. március 25. 16:18 2020. márc. 25. 16:18

Az MSZP közleményben kérte a kormányt és a kormánypártokat, hogy az emberek, családok, idősek és fiatalok, munkavállalók és vállalkozók védelme érdekében támogassák javaslataikat.

Az MSZP számára az emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága a legfontosabb. A koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági hatásainak mérséklése érdekében, az MSZP öt pontos védelmi csomagot dolgozott ki az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók, a munkavállalók és a kkv-k, az idősek, a szülők és a pedagógusok védelméért – írják a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben. 

A szocialisták elfogadhatatlannak nevezik, hogy a kormány a járvány elleni védekezés helyett, aljas hatalmi játszmába kezdett, amelynek hatalmas árát az emberek fizethetik meg.

Az MSZP a kialakuló válság hatásainak mérséklése érdekében dolgozik, törvényjavaslat formájában terjesztette az Országgyűlés elé azokat az intézkedéseket, amelyeket feltétlenül szükségesnek tart.

A magyar munkavállalók védelmében indítványozzák az elbocsátás tilalmát a tőkeerős nagyvállalatok esetében, mert a gazdasági fellendülés időszakában százmilliárdos profitot elkönyvelőknek a válság idején részt kell vállalniuk a következmények viseléséből is. Ezzel párhuzamosan, 100 százalékos bérpótlékot javasolnak a munkájuk során fokozott veszélynek kitett egészségügyi és szociális szférában, a közösségi közlekedésben és a postai szolgáltatásban dolgozók számára. Továbbá egyszeri 500 ezer forintos bérpótlék kifizetését indítványozzák az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók részére.

A javaslat tartalmazza az állás nélkül maradtak ellátásának háromról kilenc hónapra emelését, amelynek összege nem lehet kevesebb havi 100 ezer forintnál. A karanténba kerültek jövedelmét pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételeiből kell pótolni – ha a parlament elfogadja a tervezetet.

Továbbra is kitartanak a 6,5 százalékos nyugdíjemelés mellett is, és további 20 ezer forintos egyszeri juttatásra tettek javaslatot a havi 100 ezer forintos nyugdíjjal sem rendelkezők részére.

A gyermekeket nevelő családok a családi pótlékot, a gyes-t, a gyed-et és az anyasági támogatást is duplájára emelnék.

A törvényjavaslat tartalmazza még a hatósági ár bevezetését az alapvető élelmiszerekre, valamint a tisztító- és fertőtlenítőszerekre, és adókedvezményt biztosítana a nehéz helyzetben lévő kis- és középvállalkozásoknak: a veszélyhelyzet évében szociális hozzájárulási adó alóli mentességet, az azt követő két évben pedig 50 százalékos kedvezményt tartanak indokoltnak.