Hazánk nem rés, hanem erős Bástya elvtárs

Föld S. Péter 2019. november 15. 12:07 2019. nov. 15. 12:07

A magyar jogállamiságról vitatkozott Varga Judit igazságügyminiszter Sophie in ’t Veld holland liberális képviselővel, és Laczó Ferenccel, a Maastrichti Egyetem tanársegédével. A magyar miniszter értetlenkedett, amiért ez a kis ország állandóan napirenden van. Megtudtuk, hogy a CEU önszántából távozott Budapestről, ami azt jelenti, hogy még mindig itt van.

Kis országnak nevezte Magyarországot az EU-n belül Varga Judit a vitán. Épp csak hogy országunk jelentéktelenségét nem hangsúlyozta az igazságügyminiszter, de már ezzel az óvatos megfogalmazással is szembe ment azzal, amit az Orbán-kormány a nemzetközi színtéren jó ideje kommunikál. Vagyis, hogy hazánk nem rés, hanem erős bástya, ebből kifolyólag nem lehet megkerülni, a magyar emberek akaratával ugyan lehet szembe menni, de nem érdemes.

Ráadásul a miniszterelnök épp a napokban jelentette be, hogy 2026-ra Magyarországnak olyan erős hadserege lesz, hogy egy esetleges regionális konfliktus esetén a NATO nélkül is képes lesz megvédeni magát. Ezt mondta Orbán Viktor, és akkor tessék, jön Varga Judit, aki szerint kis ország vagyunk, épp hogy azt nem mondta, hogy mi csak egy légypiszok vagyunk Európa homlokán, nekünk nem szoktak lapot osztani, szálljanak le rólunk, nem vagyunk érdekesek.

A CEU-ról pedig azt közölte Varga miniszter, hogy az egyetem magától ment el Budapestről, pontosabban még mindig itt van. És tényleg, senki nem mondta a CEU-nak, hogy menjen, amerre lát, maradhatott volna, ha akar, azt sem akadályozta meg senki, hogy tovább fizesse a tanárokat, a fűtésszámlát, meg minden költséget, ami ilyenkor szokás. Csak éppen a szükséges képzéseket nem indíthatja el, és diákokat sem vehet fel.

Amúgy meg tényleg érthetetlen, hogy miért mindig mi vagyunk napirenden. Nincs az uraknak más dolguk ott Európában, mint egy semmi kis ország jelentéktelenségeivel foglalkozni?