Házmestertempó

Föld S. Péter 2019. november 11. 12:35 2019. nov. 11. 12:35

Pitiáner senkiházi nemzetárulónak nevezte Kövér László Gyurcsány Ferencet. Nem egy kocsmában, a szükségesnél több feles után, hanem az adófizetők 90 milliárdjából fenntartott közmédia egyik ékkövében, a Kossuth Rádió vasárnapi műsorában hangzott el ez a kijelentés. Aki ezt mondta, nem egy alkesz kocsmatöltelék, hanem az ugyancsak a magyar adófizetők pénzén fenntartott parlament házelnöke. Közjogi méltóság, ha úgy tetszik. A választó meg csak kapkodja a fejét: lehet, hogy ezek odahaza, a gyerekeikkel, a feleségükkel is ilyen hangnemben beszélnek?

Kövér Lászlót gyakran szokták a Fidesz lelkiismereteként emlegetni. A párt szilaj tekintetű alapítója állítólag időnként még Orbán Viktorral is összekülönbözik, főként, ha olyat lát, hall, tapasztal a Fidesz környékén, ami nem a kedvére való. Korrupciót például, amit a magyar emberek lopásnak neveznek. 2016 környékén is volt egy nagy beszélgetése Orbánnal - akkoriban derült fény Rogán Antal helikopterezésére, Semjén Zsolt svédországi vadászkalandjaira, valamint arra, hogy a Matolcsy György által gründolt jegybanki alapítványokba tolt közpénzek megpróbálták elveszteni közpénzjellegüket.

Ez a kép él sokakban Kövér Lászlóról, meg az, hogy időnként bolond dolgokat beszél. Nem biztos, hogy teljesen százas, mondja az utca embere, de ő legalább nem lop, mint a többiek. Legalább is, nem tudunk róla. Ehhez képest meg kell említenünk, hogy a máig kinyomozatlanul maradt Kaya Ibrahim ügyekben - amikor is fideszes nagyágyúk, horvát vendégmunkásoktól lopott útlevelekkel tucatnál több bedőlt céget vásároltak - Kövér László testvére, Kövér Szilárd is vastagon érintett volt.

Kövérnek ez a mostani Gyurcsány elleni kirohanása nem a volt miniszterelnököt sérti elsősorban. A baloldal – főképp a DK – szimpatizánsai persze biztosan felkapták ezen a vizet, de az önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy egyre többeknek van elegük az útszéli hangnemből. Tarlós István volt budapesti főpolgármester bukásában is nagy szerepe volt annak, hogy a választók már nem vevők közéletet és a politikát egyre inkább uraló bunkó, tahó stílusra, amely többnyire a Fidesz vezetőihez, vagy a párt holdudvarához köthető.  Kövér házmester nem Gyurcsány Ferencnek, hanem az „övéinek” ártott, amikor politikai ellenfelét – az ő szemében ellenségét – pitiánernek, senkiházinak és nemzetárulónak nevezte.

Babits Mihály óta tudjuk, hogy „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban.” Miközben Kövér házmester látszólag az ellenzékkel harcol, valójában a saját démonaival vív kilátástalan háborút.