Helyettesítési sorrend

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 29. 19:20 2020. okt. 29. 19:20

Járvány idején előfordulhat, hogy valamelyik közjogi méltóság átmenetileg helyettesítésre szorul. Mi történik akkor, ha a köztársasági elnök, a miniszterelnök vagy az Országgyűlés elnöke akadályoztatva van, és távol kell maradnia az államügyek intézésétől? (…) Összegezve: a jogszabályok értelmében, Áder Jánost Kövér László, Orbán Viktort Semjén Zsolt, míg Kövér Lászlót a hat parlamenti alelnök egyike helyettesítené (Index).

Természetesen hiszek az Index által összegyűjtött információknak és a tájékoztatásnak. Minden magyar polgárnak tudnia kell, hogy betegség esetén, milyen rendben történik az ország vezetőinek helyettesítése. Életemben először most gondolkodtam el azon, hogy milyen fontos az állami vezetők helyettesítési sorrendje. 

  1. Áder János esetében nem izgulok annyira, mert „bátor” köztársasági elnökünk a pandémia időtartamára bezárkózott a Sándor palotába, így őt baj nem érheti. Továbbra is csak egy dolga van: írja alá és hirdesse ki az elé tett törvényeket. Ebben a nehéz időszakban „Kék bolygó” címmel podcast sorozatba kezdett, ami egyáltalán nem fertőz. Ha a köztársasági elnök egészsége mégis megroppanna, akkor helyére léphetne Kövér László. Ez viszont már komoly kockázatokat rejtene magában, mivel Kövér doki a napokban a komplett ellenzéket „társadalmi zaccnak” titulálta és kimondta, ami már régen nyomta lelkét: „márpedig az egy megfellebbezhetetlen igazság, hogy a világ azoké, akik teleszülik.” A parlamenti házmester tehát nem olyan tesze-tosza figura, mint a köztársasági elnök: ami a szívén, az a száján. Ha belép ideiglenes köztársasági elnöknek, lesz itt ne mulass! Szóval úgy járunk jól, ha a „Hallgatag Ember” képes ellátni nem túl bonyolult feladatkörét. 
  2. És mi van akkor, ha a mogorva házelnök éppen helyettesít vagy lerobban? Nyugi: ha az Országgyűlés elnöke országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, helyette az Országgyűlés elnökének feladatait az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el. Az Országgyűlésnek jelenleg hat alelnöke van: Hende Csaba (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Hiller István (MSZP), Jakab István (Fidesz), Latorcai János (KDNP), Lezsák Sándor (Fidesz) és Brenner Koloman (Jobbik). A Fidesz-többség vélhetően csak Latorcait támogatná, így aztán nem válna gazdátlanná a T. Ház. Kérdés, hogy tudna-e olyan vasfegyelmet tartani, mint a marcona teremőrként viselkedő Kövér L.?
  3. Abba viszont még belegondolni is rossz, hogy mi történne akkor, ha miniszterelnökünk átmenetileg beteg lenne. A jog előírása szerint, három miniszterelnök-helyettes van: első helyen Semjén Zsolt, második helyen Pintér Sándor és harmadik helyen Varga Mihály. Tehát Orbán V. első helyettese az a Semjén Zsolt,
  • aki 2013. március 15-én – a szó valódi értelmében – belovagolt Kézdivásárhelyre;
  • aki a vasárnapi boltzár kapcsán azt nyilatkozta, hogy az örökkévalóságnak dolgozik párttársaival;
  • aki nem tisztázott körülmények között, szelídített szarvasokat lődözött a messze északon;
  • aki 2020. május 20-án, éjjel 23 óra 44 perckor nyújtotta be a Parlamenthez a Színház-  és Filmművészeti Egyetem szétverését szolgáló törvényjavaslatot;
  • aki néhány napja ellenzéki képviselőket pszichopatának nevezett anélkül, hogy körülnézett volna saját párközössége háza táján és 
  • akinek – saját bevallása szerint – Bayer Zsolt a barátja és vadásztársa.


Tudnám folytatni a sort, de a fenti hat „alkalmatlansági” tényező közül egy is elég ahhoz az imádsághoz: a Jóisten mentsen meg minket attól, hogy – akárcsak ideiglenesen is – Semjén kezébe kerüljön a kormányrúd! Én azért is a ragaszkodom a Karmelita kolostorból irányító miniszterelnök személyéhez, mert megígérte, hogy kikúrálnak minket a nyavalyából: „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk tudni gyógyítani. Egyszer már sikerült, másodszor is sikerülni fog. Vigyázzunk egymásra!"

Én vigyázok, csak a vírus nem. Viszont megnyugodtam, mivel a triumvirátus bajszot nem viselő tagja megígérte, hogy kigyógyítanak a kórból. Ők hárman, vagy szükség lesz orvosi közreműködésre is?