Hetente meghal egy nő a családon belüli erőszak következtében

HírKlikk 2020. január 23. 22:18 2020. jan. 23. 22:18

A magyar kormány továbbra sem hajlandó ratifikálni az isztambuli egyezményt, Varga Judit pedig Facebook-posztokkal próbálja hárítani a kormány felelősségét.

Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt (PES) nőszervezetének elnöke, az MSZP frakcióvezető-helyettese Brüsszelig ment Orosz Bernadettel, ahol közös sajtótájékoztatót tartottak, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszak egész Európát érintő problémájára.

Orosz Bernadettet még tavaly novemberben érte brutális támadás, amikor párja felismerhetetlenségig összeverte a hatgyermekes édesanyát, aki akkor egy katonai objektumban bujkálva állt ki a nyilvánosság elé ügyével. Akkor az eljáró rendőr is úgy nyilatkozott, hogy „ilyen brutális támadást nő ellen még nem követtek el”, „ám az ügyében semmilyen érdemi lépés nem történt” a mai napig.

A bántalmazó ellen távoltartást rendelt el a bíróság, de szabadlábon védekezhet a nyomozás alatt. Ezért az asszony továbbra is veszélynek van kitéve. Varga Judit igazságügyi miniszterhez és Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult Orosz segítségért, bízva a kormányban, ám hiába. Ők ugyanis mindent rendben találtak azzal, ahogyan az asszony ügyét a hatóságok kezelték. Orosz levelére még csak nem is Varga Judit, hanem a tárca helyettes államtitkára, Gellén Márton válaszolt.

Pedig megoldás lehetne, ha a magyar jogrendbe már átemelték volna a nők és a családon belüli erőszak megelőzését célzó isztambuli egyezményt.

A magyar hatóságok kifárasztásos technikával megvárják, míg sokan feladják – nyilatkozta Orosz a brüsszeli sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta, úgy érzi, azzal, hogy vállalta az arcát és a történetét, „azt a rengeteg áldozatot is képviseli, akik nem mernek színre lépni.”

Orosz Bernadett szerint, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a prevencióra, továbbá,hogy a bűncselekmények elkövetőit valóban meg is büntessék. Az elkövetők rehabilitációjáról is gondoskodni kellene – például a börtönpszichológusok bevonásával. Mindezen intézkedések helyett, nem érvényesítették teljeskörűen a távoltartást, és a rendőrök is felkészületlenek voltak, amelynek okát a kiképzés hiányosságában látja.

A közös sajtótájékoztatón Gurmai Zita azt is elmondta, hogy,  nem csak itthon, hanem Eurpában is folyamatosan napirenden kell tartani az ügyet ahhoz, hogy valódi eredmények szülessenek, és az újabb tragédiák elkerülhetőek legyenek.

„Felszólítom Varga Judit miniszter asszonyt, hogy haladéktalanul tegye közzé a magyar törvények és az isztambuli egyezmény jogi összehasonlítását, vagy ha ilyen dokumentum nem létezik, akkor kezdeményezze az isztambuli egyezmény beemelését a magyar jogrendbe! Nem blöffölhetnek tovább úgy, hogy az emberek életét veszélyeztetik. Hetente átlagosan egy nő hal meg családon belüli erőszak következtében”– nyilatkozta Gurmai.

Varga korábban azt mondta, hogy a vonatkozó magyar jogszabályok megfelelnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzésére, felszámolására létrejött Isztambuli Egyezmény követelményeinek.

Gurmai és Orosz az Európai Parlament nőjogi szakbizottságában is látogatást tett, ahol Katarina Barley német szociáldemokrata képviselővel egyeztetve most azt próbálják elérni, hogy újabb határozati javaslat szülessen, a családon belüli erőszak ügyében, mely segítené a ratifikált egyezmény gyakorlatban való érvényesítését.