Hiába a jó hivatalos adatok, soha ennyi Covid-fertőzött nem volt egyszerre itthon, mint most

NVZS 2022. május 12. 07:00 2022. máj. 12. 07:00

Hiába közölnek egyre kedvezőbb adatokat a koronavírus-járvány magyarországi helyzetéről, szakértők szerint a megbetegedések száma a hivatalos adatok sokszorosa. Falus Ferenc egyenesen úgy fogalmaz: „soha ennyi Covid-beteg nem volt Magyarországon egy időben. Szerinte elég jelét látjuk ennek, ha széjjelnézünk az ismeretségi körünkben, valamint az ismerőseink ismerősei között. A koronavirus.gov.hu oldalon szerdán közölték először az –  új rend szerint már csak – egyhetes számokat, amelyek látszatra kedvezőek. Ám a korábbi országos tiszti főorvos portálunknak azt mondta, „Ezek az adatok csak annyit árulnak el, hogy – szerencsére – a megbetegedések döntő többsége nem igényel kórházi kezelést”.

Kijött a koronavirus.gov.hu oldalon az első hivatalos Covid-adatsor az új rend szerint, ami annyit jelent, hogy egy hetes összesített számokat közölnek már csak az országgal. Az elmúlt heti adatok szerint 6748 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 77 beteg, amivel az elhunytak száma 46 343 főre emelkedett. Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az oltási kedv viszont szinte alig létezik, a beoltottak számában ugyanis alig történt változás. Egy hét alatt az első oltásukat mindössze 876-an vették fel, a másodikat 864-en, a harmadik adagot pedig 3559-en. Igaz, már nincsenek oltási akciók, amelyek alatt sokkal többen vállalkoztak oltásra. Mindenesetre Magyarországon a lakosságnak csak a 65,2 százaléka vette fel az első, 63,1 százaléka a második és mindössze 39,4 százaléka a harmadik oltást. Ezzel nagyon el vagyunk maradva az EU és az EGT átlagától, ahol a három szám: 75,4, 72,6, illetve 51,6 százalék. 

Hiába a kedvezőnek tűnő hivatalos adat, a szakértők szerint a helyzet messze nem rózsás. Falus Ferenc szerint ennyi koronavírusos beteg nem volt egyidőben idehaza, mint most. Ezzel mindenki tisztában lehet, ha körbenéz az ismeretségi körében, és az ismerőseinek az ismerősei között, mert akkor azt tapasztalja, hogy nagyon sok a beteg, „szerencsére azonban a megbetegedések döntő többsége enyhe lefolyású”. S hogy mi az oka a nagy eltérésnek a hivatalosan rögzített és a valós esetek számában? A korábbi országos tiszti főorvos szerint az, hogy az ingyenes és háziorvosoknál elvégezhető tesztelési lehetőség megszüntetése után az emberek magukat tesztelik, s nem foglalkoznak azzal, hogy bejelentsék, ha pozitívak, hacsak az eset nem követeli meg, hogy orvoshoz forduljanak. Ráadásul a háziorvosok sem jelentenek be mindenkit, akit nem muszáj, arról nem jelentenek Ez önmagában is komoly veszélyforrás, hiszen azt jelenti, hogy olyan vírusvariáns terjed, amelyről nincs hozzáférhető adat, amelyről nem tudjuk, hogy milyen fajta, de azt azért látjuk, hogy nagyon gyorsan terjed, s az oltottakat is megfertőzi. 

Akkor mire jók a hivatalos adatok? – merül fel a kérdés. Falus szerint „legalább annyit elárulnak, hogy – szerencsére – a megbetegedések nagyon döntő többsége nem igényel kórházi kezelést”.

A járványügyi szakértő mindenesetre reményeket fűz ahhoz a kutatáshoz, amit a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szervez háziorvosok bevonásával. Mint mondja, amennyire tudja, hasonló figyelő rendszert próbálnak kialakítani, mint amilyen a korábbi ÁNTSZ-nél az influenzafigyelő rendszer volt.

A kutatás

A Medical Online adott hírt arról, hogy a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja háziorvosok jelentkezését várja egy nemzetközi szakmai hálózatba. A Covid19 elleni védőoltások eredményességének monitorozása egy európai több központú vizsgálat része, amit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDS) támogat és az Epiconcept koordinál.

Több ország részvételével egy EU-szintű háziorvos hálózatot hoztak létre, amelyben a résztvevők közösen, azonos módszertan szerint megtervezett és végrehajtott kutatásokban képesek részt venni. Magyarországon eddig csak szűk körnek volt lehetősége jelentkezni rá, de mostantól országosan kiterjesztik a vizsgálatot. Így ezután lehet csatlakozni a nemzetközi szakmai hálózathoz, s az egyetem várja a háziorvosok jelentkezését.

„A teljes járványügyi korlátozások felfüggesztése és a lakosság teljes szabadságérzése eredményezi a rengeteg megbetegedést” – rótta fel Falus. Hozzátette: ezzel az a legnagyobb baj, hogy nem tudjuk, milyen utóhatásai vannak a megbetegedésnek, akár akkor is, ha enyhe lefolyású.

Jobb lenne nem megfertőződni, éppen ezért azt tanácsolja, hogy ne engedjük el a járványt, zárt térben és tömegben változatlanul hordjuk az FFP2-es maszkot („ne nézzük le teljesen az osztrákokat azért, mert még most is hajlandók maszkot viselni”).  És még egy jó tanács tőle: nagyon fontos lenne, ha az emberek, az utolsó oltást követő négy-hat hónapon belül megkapnák az emlékeztető oltást, hiszen aki ennél régebben volt utoljára beoltva, az súlyosabban megbetegedhet, amikor ősszel ismét elkezd fokozódni a járvány. Ez milliókat érint, hiszen hazai szakértői becslések szerint jelen pillanatban mindösszesen talán kétmillió ember lehet védett idehaza.