Hídlezárással fenyegetőznek a taxisok

HírKlikk 2019. október 22. 05:30 2019. okt. 22. 05:30

Újabb elégedetlenségi hullám söpör végig a budapesti taxisokon. Ezúttal az Uber utódjaként emlegetett Bolt (korábbi nevén a Taxify) húzta ki a gyufát azzal, hogy nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Csertek István, az Európai Taxis Egyesület elnöke arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy tüntetés szervezését is kilátásba helyezték egyes taxisok arra az esetre, ha a Bolt autói tovább folytathatják a személyszállítást. A boltosokkal az a bajuk, hogy szerintük nem felelnek meg a személyszállításra vonatkozó összes jogszabálynak.

"Tarlós István tudtával több mint négy hónapja minősítés nélkül szolgáltatnak a Bolt autói. Mivel a Taxify/Bolt szabadjelzői nem felelnek meg a követelményeknek, ezért kérjük, hogy a cég minősítését haladéktalanul vonják vissza. Itt szeretném közölni Önnel, hogy demonstráció szervezésébe kezdtünk. Ez először a Városháza környékét fogja érinteni. Utána jönnek újra a hidak” – közölte az elnök, aki szerint a Bolt az Uberhez hasonló módszerrel dolgozik, és mint elmondta, ez nem tetszik a többi taxitársaságnak.

A Bolt előtte Taxifyként működött, ám idén tavasszal az észt utazásmegosztó alkalmazás márkanevet váltott.

Az Uber távozását követően jelent meg itthon a Taxify Hungary Fuvarszervező és Szolgáltató Kft., amelyet 2016 júliusában hoztak létre taxis személyszállításra.

Csertek István hangsúlyozta, hogy nem a taxisokkal van a bajuk, hanem a céggel. "Ha mással minden jogszabályt betartatnak, akkor ők sem élvezhetnek kivételt. Az a lényeg, hogy a vállalkozásnak van-e minősítése, és ha nincs, akkor ne engedjék a működését. Márpedig jelenleg a fővárosban mintegy ezer boltos taxi minősítés nélkül jár."

Hogy pontosan miként működik a Taxify, vagyis most már a Bolt, a Privatkopo.hu két cikkben mutatta be. Itt az egyik és itt a másik. Összefoglalva: a taxisok a Taxify Hungary Kft.-vel, valamint az észtországi Taxify OÜ céggel szerződnek. Ez a vállalkozás a fuvarok bevételéből 25 százalékos jutalékot von le. A diszpécserszolgáltatási tevékenységet végző magyar társaság viszont nem határoz meg külön díjat a taxissal szemben. Emiatt a jutalék a lap meglátása szerint bújtatott fuvarszervezési díj lehet.

A Bolt működése mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak - írta a cég válaszában. "A sofőrjeink minden olyan engedéllyel rendelkeznek, melyeket a hatóság előír, és ezeket az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi is. A márkanév használatához az illetékes, állásfoglalásra jogosult fővárosi intézmény hozzájárult."

Hangsúlyozták, hogy a Bolt a jogszabályoknak megfelelően működik. "A Bolt dinamikus fejlődése az elmúlt három évben azt bizonyítja, hogy utasaink megkedvelték szolgáltatásainkat. Ez érthető módon zavarja a piac egyes szereplőit. Az egyes versenytársaink által terjesztett valótlanságokkal nem kívánunk foglalkozni."

Forrás: Napi.hu