Hiller: az Orbán-kormány diplomamentő programjai megbuktak

HírKlikk 2019. március 19. 13:55 2019. márc. 19. 13:55

Hiller István MSZP-s képviselő arra mutatott rá az Országgyűlésben hétfőn, hogy 92 ezerre nőtt azok száma, akik nyelvvizsga híján nem vehetik át a diplomájukat. A nyelvismeret szerinte kiemelten lényeges, ezért tarthatatlannak nevezte ezt a helyzetet.

Hiller István bírálta, hogy szétverték a gimnáziumok nulladik osztályos rendszerét, ami a nyelvtanulást szolgálta, a kormányzat diplomamentő programjai pedig "megbuktak" - fogalmazott. Azt kérdezte: van-e olyan elképzelés, amely hosszú távon orvosolja a problémát? Fenntartják-e, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet jelentkezni a felsőoktatásba?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a minőségi magyar felsőoktatásnak elválaszthatatlan része a minőségi nyelvtudás. 

Szerinte nem az a jó irány, ha csökkentik a követelményeket. Abban kell segítséget nyújtani, hogy a diákok el tudják érni a magasabb követelményt. Rámutatott: a világ számos pontján folyamatosan emelik a követelményeket. 

Mint mondta, évről évre csökken azok száma, akik nyelvvizsga miatt nem tudják átvenni a diplomájukat. Hozzátette: 28 ezer fiatalnak segített a kormány az ingyenes nyelvvizsga megszerzésében. Szólt további nyelvoktatási programokról is. 

Hiller István a választ nem fogadta el, a Ház azonban megszavazta azt. 

Forrás: MTI