Hiller István szerint 90 százalékkal lehetne magasabb a pedagógusok bére a jelenleginél

HírKlikk 2022. november 17. 08:05 2022. nov. 17. 08:05

Az MSZP országgyűlési képviselője, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, a pedagógus-béremelés szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy a magyar közoktatás jobb állapotba kerüljön. 

Hiller István, visszautasította, hogy az ellenzéket azzal vádolják, akadályozza az ország Brüsszellel való megállapodását, következésképp az unió társfinanszírozóként nem tud beszállni a pedagógusok béremelésébe. Hangsúlyozta, hogy a magyar pedagógusok bérét a magyar központi költségvetés kell, hogy állja, amikor kialakul a megemelt bér rendszere, annak a teljes összegű fenntartása a központi költségvetésre hárul.

„Ha a kormány a saját maga által vállalt eredeti ígéretét betartotta volna, akkor ma nagyjából 90 százalékkal lenne magasabb a pedagógusok bére a jelenleginél” – mondta Hiller István.

A Nemzeti Alaptantervet hatályon kívül kell helyezni

Hiller István szerint elő kell venni a Csépe Valéria által készített alternatív tananyagot, amely átmenetileg megfelelő lenne, csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraterhelését, a pedagógusok bürokratikus terheit, és nagyobb szakmai szabadságot, például szabad tankönyvválasztást kell nekik biztosítani.

Úgy látja, új egyensúlyt kellene kialakítani a kompetencialapú és a lexikális ismeretek között, azaz tények megtanulása helyett a problémamegoldásra kell helyezni a hangsúlyt az oktatásban.

Hiller István egy szerdai online sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy szerinte a politika a mai oktatásügyben „szereptévesztésben” van, mert ahelyett, hogy percre pontosan megszabja, mi történjen egy tanteremben, meg kellene teremtenie a kereteket, a feltételeket, az infrastruktúrát, valamint gondoskodnia kellene a finanszírozásról, a jogalkotásról és a célok meghatározásáról.

A szocialista politikus ismételten önálló oktatási minisztériumot követelt, amelynek létrehozására szerinte most alkalom adódik, mivel változóban van a kormány szerkezete.

Forrás: atv.hu