Hiller István: vállalni kell a véleményünket

HírKlikk 2020. június 3. 18:34 2020. jún. 3. 18:34

„Egy politikai közösségnek kell, hogy véleménye legyen” – állítja Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a Népszavának adott interjújában. Szerinte „Trianon kérdésében nem szabad defenzívába vonulnia a magyar baloldalnak, hiszen a nemzeti sorstragédia sokkal többet jelent, mint amennyit a jobboldal kiemel belőle.”

Az MSZP eddigi politikája elzárkózott Trianon témájától, azonban a párt az idei év elején új stratégiát fogalmazott meg, melyben fontos szerepet kapott a nemzeti tragédia. A Népszavának adott interjújában Hiller István azt mondta: „egy politikai közösségnek kell, hogy véleménye legyen.” Úgy gondolja, hogy nem csak egy oldalról lehet megközelíteni a nemzeti sorstragédiát, nem csak önmarcangolással és bezárkózással lehet reagálni Trianonra, hanem a „magyarság és az európaiság” kapcsolata felől is értékelni kell a dolgot. Szerinte fontos kialakítani egy baloldali emlékezetpolitikát.

A csütörtöki parlamenti megemlékezés remek helyszín lenne, hogy ezt a véleményét kifejthesse, azonban erre nem kap lehetőséget sem az MSZP, sem másik ellenzéki párt, mert a trianoni centenáriumi megemlékezés határozatát az előzetes egyeztetésekkel ellentétben nem az összes párt, hanem csak a kormánypártok jegyzik. „Éppen ezért a szerdai plenáris ülésen napirend előtti felszólalásban akarom elmondani az MSZP álláspontját, véleményét a békediktátumról” – mondta el a képviselő.

„Az, hogy a hivatalos megemlékezésen erre a parlamenti többség nem ad lehetőséget, jelzi, mit jelent a Fidesz-KDNP-nek a nemzeti összetartozás napja” – jegyezte meg Hiller István, hozzátéve, hogy június 4-én Tóth Bertalannal, Molnár Zsolttal és más szocialista politikusokkal elmennek Ady Endre szobrához és a főpolgármester megemlékezés-felhívásának ott tesznek eleget.

Forrás: Népszava