Hiller: visszaadjuk az oktatás autonómiáját

HírKlikk 2021. február 4. 14:20 2021. feb. 4. 14:20

Az MSZP és a kormányváltók célja az, hogy a diákok mihamarabb mehessenek autonóm egyetemekre, színvonalas érettségivel.

Az SZFE-t akár újra alapítják, ha kell, a pártpolitikai nyomást pedig megszüntetnék a felsőoktatási intézményeken a kormányváltók egy sikeres választás után. Ami a középiskolásokat illeti, nekik arra van szükségük, hogy színvonalas, értékálló érettségit kapjanak – erről beszélt Hiller István, volt oktatási miniszter, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Az elmúlt három félévben nem normál módon történt az oktatás, ezért mi azt követeljük, hogy ebben az évben a számonkérés se történjen a hagyományos módon: csak írásbeli érettségi legyen” – mondta Hiller.

Az MSZP álláspontja szerint – bár néhány tanár ezt javasolja –, ne maradjon el idén az érettségi, hanem legyen rendesen megtartva, de csak írásban. Egy elfogadott érettségi szolgálja ugyanis a fiatalok jövőjét a munkaerőpiacon és egy 2022 után helyreállított, valamennyi pártpolitikai nyomástól felszabadított, autonóm, színvonalas felsőoktatás területén is.

A modellváltás kapcsán felidézte, a kormány az elsőnek alapítványi felügyelet alá helyezett Corvinus kapcsán korábban elmondta, legalább három év tapasztalat kell, ezért a modellváltást a 2021-22-es tanévben még nem lenne szabad bevezetni, mindössze másfél év után.

„Van jó és nem jó tapasztalat is. Olyan tapasztalattal nem rendelkezünk, ami alapján azt mondhatnánk, hogy a vidéki tudományegyetemeink mindegyikénél ezt a modellt lenne érdemes alkalmazni” – összegezte.

Emlékeztetett, a modellváltással az egyetemi polgárok többsége nem ért egyet, ezért a politikai nyomásgyakorlást az új kormánynak felül kell majd vizsgálnia. „A Debreceni Egyetem polgárainak jó része – hallgatók és professzorok, neves akadémikusok – jelezték, hogy nem kérnek a modellváltásból. Ezt érdemes megnézni és megkopogtatni. Árulkodó volt, hogy a Szegedi Tudományegyetem modellváltással foglalkozó döntéshozatali ülésén nem sikerült tisztán feltenni a kérdést sem, hogy miről is kellene szavazni”.

A szocialista politikus elmondta, a tárgyalások jegyzőkönyvéből valószínűsíthető, hogy – ahogy másutt is – azzal zsarolták az egyetemet, hogy nem kap majd egy több mint 1000 milliárd forint értékű európai uniós forrásból, ha nem szavazza meg az alapítványi működést.

Az MSZP szerint – a kormánnyal szöges ellentétben – nem valamiféle kurzus gazdasági érdekköreinek bebetonozása lenne helyes cél a felsőoktatásban, hanem a tanulmányi színvonal emelése. „Azt szeretnénk, ha a terveink szerint megalakuló új kormány előre és tudatosan kötné össze a színvonalat és az autonómiát”.

Az oktatási szakpolitikus aláhúzta, három dolog kell egy jó egyetemhez: tehetséges diák, felkészült, nagyszerű oktató és szabadság. „Ha ezt a hármat sikerül biztosítani, az fogja végre a magyar felsőoktatás színvonalát felemelni” – jegyezte meg.

Az SZFE ügyére reagálva, Hiller azt ígérte, azt az új, köztársaságpárti kormány úgyszintén rendbe fogja tenni – a terv egy új felsőoktatási intézmény létrehozása hasonló profillal. „A magyar színház- és filmművészetnek jelen pillanatban nincs állami intézménye. Nem azért, mert nem voltak jelentkezők, hanem, mert elvették! Mi pedig azt szeretnénk, hogy legyen! Létrehozunk egy modern, szabad, állami fenntartású és államilag normálisan finanszírozott, a színház- és filmművészet érdekét szolgáló felsőoktatási intézményt”.

Ezen a példán keresztül tökéletesen látszik az állam lehetősége és felelőssége – mutatott rá Hiller István. „Az államnak az a szerepe, hogy az egyetemalapítást megcsinálja, bevigye az országgyűlés elé, az egyetemi tanárokat pedig a szakmának kell kiválasztania. Nehogy már egy politikus mondja meg, hogy ki a jó színész és ki a jó rendező. Pontosan ebben áll a különbség a jelenlegi hatalom és a mi felfogásunk között. A politikának a keretet, a terepet kell biztosítania, és nem az a feladata, hogy meghatározza a szakmák helyett, hogy mit csináljanak”!

Forrás: Hírklikk