Hol lehet Gruevski?

NVZS 2019. január 18. 06:24 2019. jan. 18. 06:24

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem adott tájékoztatást arról, jelenleg Magyarországon tartózkodik-e vagy sem Nikola Gruevszki köztörvényes bűncselekmény miatt elítélt volt macedón miniszterelnök. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Gruevszki úgy kapott menekültstátuszt Magyarországon, hogy idejutása és az eljárás maga is komoly kérdéseket vetett fel idehaza és külföldön egyaránt. Gruevszki azóta eltűnt, egyszer sikerült őt lefényképezni Budapesten. Macedóniában tovább folyik a menekülésének a vizsgálata.

„A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak konkrét személyre vonatkozóan küldött megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és az ágazati jogszabályokban előírtakra figyelemmel nem áll módunkban tájékoztatást adni” – válaszolta a Hírklikk megkeresésére a hivatal sajtóosztálya. Azt szerettük volna megtudni, hogy Magyarországon tartózkodik-Gruevszki;  ha igen, akkor mit lehet tudni a hollétéről;  illetve ha nem, akkor mit lehet tudni a pontos hollétéről?

Gruevszki novemberben érkezett Magyarországra, mint utóbb a – macedón, az albán, a szerb, a magyar és a nemzetközi – sajtó felgöngyölítette, Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül, magyar diplomaták kíséretében, autóval érkezett a magyar határra, ahol – máig tisztázatlan engedéllyel – beengedték, hogy azután november 12-én Budapesten besétáljon a BMH egyik ügyfélszolgálatára, ahol benyújtotta a menedékstátusz iránti kérelmét. Mint azt Pintér László belügyminiszter Szél Bernadett írásbeli kérdésére válaszolta: „a volt miniszterelnök a menekültügyi eljárástól teljesen függetlenül kapott engedélyt a belépésre az országba”. Egy ilyen engedély megadása azonban egy személy hatáskörébe fér bele: a belügyminiszterébe.

Szkopjei fejlemény

A volt macedón kormányfő kijutását Macedóniából továbbra is homály fedi. Először elterjedt, hogy a zöldhatáron át távozott az országból, elkerülendő a bevonulását a börtönbe, majd azt állították, hogy szabályosan, egy határátkelőn át távozott – egyes hírek szerint magyar diplomaták kísérték – , s ehhez elég volt számára a személyi igazolványa. A közelmúltban azonban a macedón főügyész, Ljubomir Joveski a MIA hírügynökségnek adott interjújában azt állította, hogy nem határátkelőn hagyta el az országot, bár ennél többet a nyomozásra tekintettel nem kívánt elárulni. Ami tudni, rengeteg képet és videófelvételt kértek és kaptak Albániától és Montenegrótól is, s persze rendelkezésre állnak a macedón kamerák által rögzített felvétele is, például Gruevski házáról. 

 

A menekültkérelmet igen gyorsan, november 20-án meg is kapta az elítélt politikus, aki egyébként egyike volt azon négy személynek, aki 2018. július 1-től, azaz a Stop Soros elfogadásától tavaly november 21-ig menedékstátuszt kapott Magyarországon. (összesen 165 kérelmező közül).

Kérdésekre mindvégig nem kaptak választ a magyar hatóságoktól a sajtó munkatársai, de még az ellenzéki politikusok sem. A homály nagy, nem véletlen, hogy az ügy nem csak idehaza, hanem a nemzetközi színtéren is komoly felháborodást okozott, tovább rontva Magyarország nemzetközi megítélésén. Jellemző reakció: a Ténygyár novemberi felmérése szerint a válaszadók 79 százalék nem értett egyet a menekültstátusz megadásával, s csak 9 százalék tartotta azt jogosnak. 40-40 százaléka megdöbbenéssel, illetve dühösen fogadta a hírt.

A menekültstátusz elnyerése óta Gruevszki eltűnt a nyilvánosság elől. Habár az első hetekben még fel-felbukkant Budapest utcáin, ám jóval óvatosabbá vált azt követően, hogy decemberben sikerül őt lefényképeznie a Guardian tudósítójának, valamint levideóznia, s lefényképeznie a 24.hu-nak.

Óvatosabbá vált, vagy elhagyta az országot – erre szerettünk volna választ kapni a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól, amelytől a cikk elején idézett semmitmondó választ kaptuk. Megjegyzendő, ha nincs már Magyarországon, kérdés, hol lehet – ugyanis ellene nemzetközi körözést adtak ki a macedón hatóságok. Csak olyan országok fogadhatják tehát be őt, amelyek ezt nem tartják tiszteletben. Voltak, akik ezzel összefüggésben például Oroszországot emlegették...