Horn Gábor: a bizonytalan szeret odaállni amellé, akiről azt gondolja, hogy nyerhet

HírKlikk 2021. szeptember 5. 12:30 2021. szept. 5. 12:30

Hatalmas lesz az érdeklődés a miniszterelnök-jelölti vitákra, főleg, miután az RTL Klub is beszállt a buliba – mondta Horn Gábor, a Republicon Intézet alapítványának elnöke. „Ezzel nagyon széles körben hozzáférhetővé válnak a viták. Hiába országos tv az ATV is, az emberek egy jelentős része nem nézi, hiszen az egy egyféle elkötelezettségű politikai tábor televíziója. Az RTL a legnagyobb magyar televízió, a legszélesebb nézettséggel rendelkezik és szerintem nagyon fontos gesztust tett – nem az ellenzék –, hanem a politika irányába, hogy ezt vállalta.”

Igen nagy lesz a nézettsége és visszahozhat olyan érzetet az emberekben, hogy a politikának lehet értelmes kontextusa, lehet értelmes vitákat folytatni – tette hozzá. „Ülnek emberek egymás mellett, reményeim szerint valódi vitát folytatnak, úgy, hogy közben nem köpködnek egymásra, végighallgatják egymást, van eleje, van vége, fel tudnak állni, kezet tudnak fogni. Politikai kultúra szempontjából is lesz jelentősége ennek. Sőt, 2022-re is lesz jelentősége, abban az értelemben, hogy Orbánnak ezek után nehezebb lesz elkerülni a vitát.”

Horn Gábor a KlikkTv Mélyvízben című műsorában úgy fogalmazott, arra hajlik, hogy nem lesz Orbán és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt között vita. „A bizonytalan szavazóknak két fontos jellemzője van. Egyrészt az utolsó pillanatban döntenek arról, hogy elmenjenek-e szavazni és az utolsó utáni pillanatban döntik el, hogy kire. Hiába próbálom most megtudni, mint közvélemény-kutató, elemző, hogy mit gondol a világról a bizonytalan szavazó, erre nem fogok választ kapni. A bizonytalan, ha tudná, akkor elmenne szavazni. Nem véletlen, hogy ezeket a vitákat az utolsó napokban tartják az Egyesült Államokban és Németországban is.”

Most azt látjuk, hogy döntetlen körüli meccs van – folytatta a jelenlegi helyzet értékelését. „Azonos a baloldali-liberális-konzervatív szavazóbázis és az orbáni szavazóbázis. Azt szeretem mondani, hogy a nemzeti oldal, amely összeszövetkezett Orbán ellen, mert én ezt egy nagyon széles körű összefogásnak gondolom, és vele szemben az orbánizmus. Mindkettő azonos mennyiségű szavazótáborral rendelkezik. Tehát nem a törzsszavazók fognak dönteni. Perszer az is fontos, hogy ők elmennek-e.”

Az a fura ebben a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony akcióban, hogy ezzel Gyurcsánynak és Karácsonynak segítenek, mert ez az ellenzéki oldalon is hat – hívta fel a figyelmet Horn Gábor. „A DK szavazóbázisát és Karácsony híveit is feltüzeli. A nem Karácsonyban, nem DK-ban gondolkodók számára pedig akár kedvezőtlen fordulat is lehet, hiszen ők ebben nincsenek benne.”

A Fidesz szavazóbázisát jól ismerjük, mert stabil bázis. Egyrészt azt látjuk, hogy van nagyjából másfél milliónyi Orbán-hívő tagozat, akik mozdíthatatlanok, és van hozzávetőleg egymillió ember, akik haszonélvezői a Fidesz politikájának – elemezte a szavazótábort. „A középosztálytól fölfelé jobb módú, helyzetben lévő, közvetlenül az államból vagy az állam környékéből élő olyan vállalkozó van, aki felfűzhető erre. Ez az a bizonyos két-két és fél millió Fidesz-szavazó.”

Orbán arra érzett rá valamikor a '90-es évek végén, hogy Magyarország nem egy polgári társadalom, a paternalizmus itt van bennünk és kielégíti ezt az érzetet legalább az ország felének – mutatott rá.

„Ő nagyon régóta nem miniszterelnökként, hanem pártelnökként él, ő a sajátjainak beszél.”

Horn Gábor azt mondta, a magyar választójogi rendszer olyan, hogy a nagyvárossal és vonzáskörzetével is meg lehet verni Orbánt. „Bukott ő már el 2002-ben és 2006-ban választást, pedig a vidéki Magyarország akkor is ilyen volt. Csak akkor az MSZP hozta ezt a sajátos kádárista-paternalizmusát – legalábbis Horn Gyula hozta.”

A gazdasági érdekeltségű köz érdekesebb, mert ha rosszabbul járnak, akár otthon is maradhatnak – beszélt arról a körről, akikről úgy fogalmazott, hogy az államhoz közel állnak, mert anyagi érdekük fűződik hozzá. „Megfigyelhettük, hogy 2021 márciusától elindult lejtmenetben a Fidesz, ami hat-nyolc százalékos visszaesést jelentett. Mi mértünk 38 százalékot a biztos szavazóbázisra, ahol most 48-on van a Fidesz. Elkezdett elmenni ez a gazdasági elit, mert úgy gondolták, hogy rosszul kezeli a járványt, közvetlen kárt okoz nekik, nem hisznek abban, hogy az országot rendbe tudja tenni, kezelni tudja a járványügyeket, a gazdasági válságot.”

„Erre jöttek rá Orbánék, amikor látták ezt a lecsúszást, hogy csinálnak egy újabb kanyart, ezzel az oltással – ez lett a „mi megmentünk titeket” kommunikáció. Az ellenzék pedig elkövetett egy hibát, hogy kiengedte a kormányt a szorításból, hogy ők a felelősek a járvány kezelésért. Azért csak meghalt négyszer annyi ember, mint a szomszédos Ausztriában. Aminek nemcsak az Orbán-kormány a felelőse, hanem a magyar egészségügy, a saját állapotunk. De azért ez tényszerűen így volt.”

„Ebből megépíteni azt a csodát, hogy mi megmentettünk titeket, nem is mi, hanem én, Orbán Viktor – ez igazán szép teljesítmény. Ehhez persze kell egy olyan ellenzék, amelynek kevés eszköze és pénze van. Kiengedte a magyar kormányt és a kormány fejét a kezéből.”

Én nem látom azt, hogy az elkövetkező hat-hét hónapban ez az egység megbontható lehetne – elemezte a közeljövőt Horn Gábor. „Azt látom, hogy a magyar gazdaság így-úgy rendben van, folyik a kísérlete annak, hogyan lehetne megvenni társadalmi csoportokat. A fiatalok adómentességével, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjával. Most már ott tartunk, hogy mi volna, ha nem lenne jövedelemadó. Folyik ez a megvételi kísérlet, amelynek nagyon súlyos következményei lehetnek költségvetési oldalon. Már ezen Matolcsy is iszonyatosan morog, látszik, hogy ez belül sincs rendben, de akkor sem hiszem, hogy ez megbomlik.”

A másik oldalon végre masszívan összeállt az ellenzék – tette hozzá. „Végre ad egy közösséget. Emellett az ellenzék azért megtette, hogy összesöpörte az összes többi választót, az ellenzéki oldalnak a mi kutatásainkban stabilan két-három százalékponttal többje van.”

„Innentől kezdve, nehéz a dolog. Az egyéni körzetek sajátossága miatt ez kevés lehet, de most jönnek a bizonytalanok. Ha nagyon kiélezett helyzet van, akkor igen sokan elmehetnek szavazni, ami azt jelenti, hogy nemcsak a törzsszavazók, hanem elmennek a bizonytalanok is, ami újabb másfél millió. És vannak olyan szavazók, akik soha nem vettek részt voksoláson – most sem fognak. A marginalizált helyzetben lévők, a politika iránt egyáltalán nem érdeklődők, médiát nem fogyasztó emberek nem fognak most sem részt venni a választáson.”

Azt tanácsolná az ellenzéknek Horn Gábor – ami szerinte jól tud tematizálni, jelen van a politikában és nem csak arról beszél utólagosan, amit az Orbánék elé tesznek –, hogy amint túl vannak az előválasztáson, mutassanak nagyon egységes arcot. Az ellenzék álljon oda a miniszterelnök-jelöltje mögé, legalább addigra találja ki, miként nevezi magát. Fel kell építeni egy nyelvezetet, hogy az egységes legyen, és ne azt mondja az egyik, hogy drága miniszterelnök úr, a másik pedig, hogy tolvaj – hozta fel példaként.

Ami elvárható még, az az egységes programkínálat, és hogy azok mögé állnak, akik megnyerték ezt a 106 előválasztást – folytatta Horn Gábor. „Ezek alapvetőek, a bizonytalan szeret odaállni amellé, akiről azt gondolja, hogy nyerhet. Ha nem tudja elhitetni magáról az ellenzék 2021 október 10. után, hogy nemcsak lejátszotta az előválasztást, de nyerni is tud, akkor nem tud nyerni.”

„Nem szabad olyanokat ígérgetni, amikről a közvélemény és ők maguk is tudják, hogy nem teljesítik, mert az rombolhatja a hitelességüket.”

Forrás: Hírklikk