Húsvétkor kijárási tilalom lesz?

Németh Péter 2020. április 7. 16:58 2020. ápr. 7. 16:58

Erősebb korlátozásokat terveznek húsvétra. Ez a hír terjed a városban, sőt, már egyesek azt is tudni vélik, hogy a kész plakátok már a nyomdában vannak, csak az azon lévő szöveg tartalma nem ismert. Mindenesetre az a tény, hogy a szerdai kormányülésre meghívták Karácsony Gergelyt és a megyei jogú városok szövetségének vezetőjét, Szita Károlyt is, mindenképpen arra utal, hogy a kormány most egyeztetni akarja ezirányú lépéseit a jelentősebb településeket képviselőkkel.

A kijárási korlátozás szombaton jár le, és miután a vírus tömeges fertőzési szakasza előtt állunk, semmiképpen nem lenne indokolt az eddigi szigor enyhítése. Sőt: az a valószínű, hogy erősebb korlátozások elé kell néznünk. Feltételezhető, hogy a húsvét jelentős kihívást jelent mind a lakosságnak, mind a kormánynak. Az előbbinek azért, mert egyre inkább problémát jelent az embereknek a bezártság, szeretnének kiszabadulni a szobafogságból, amire különben a szép tavaszi, helyenként előnyári idő külön is csábítóan hat. És csábítóan hat az ingyenessé vált parkolás; a nagyvárosok lakói könnyebben szállnak be autóikba, egyfajta védettséget is élvezve a kocsijukban. A kormánynak éppen ebből fakad a kihívás: muszáj megfékeznie a szabadságvágyat, és elűzni azt az érzést a lakosságból, hogy nincsenek kitéve veszélynek.

Tekinthetjük a korlátozás elővágásának azt a klippszerű Orbán-videót, amelyben vezető papok mondtak egy-egy mondatot a Miatyánkból, annak illusztrálására, hogy senki nem lesz egyedül húsvétkor, a legnagyobb keresztény ünnepen sem. Nagy a valószínűsége tehát annak, hogy a szerdai kormányülést követően, de mindenképpen még nagypéntek előtt, megszületik a döntés, illetve a bejelentés a kijárási korlátozás folytatásáról, sőt, valószínűleg szigorúbbá tételéről.

Tekintettel arra, hogy a négynapos ünnep több napján is zárva tartanak az üzletek, nem jelentene túl nagy kockázatot, ha a korlátozás egyfajta tilalommá válna. Hallhattuk Európa más országaiban már bejelentettek erősebb tilalmakat erre az időszakra, így aztán nem lenne meglepő, ha nálunk is valami hasonlóra készülnének.

Ellenkező esetben – és látva a jó időben megnövekedett forgalmat – könnyen elképzelhető, hogy sokan fittyet hánynának a korlátozásnak, és nekivágnának a vízpartoknak, népszerű kiránduló helyeknek. Láthattuk, hogy az elmúlt hétvégén mennyire megtelt a velencei Korzó; annyian lepték el a vízpartot, mint egy nyári hétvégén. Márpedig ez túl nagy kockázatot jelent, megnövekedhet a fertőzöttek száma, ami ellentétes azzal a szándékkal, hogy elnyújtsák, ellaposítsák a fertőzési görbét. Falus Ferenc volt tisztiorvos szerint – amennyiben nem lesz meg rövid időn belül a vakcina, márpedig az csak jövőre várható – a járvány nagyjából ugyanannyi embert ér el, de a kórházi ellátás szempontjából, vagyis, hogy ne legyen kapacitáshiány, el kell érni a fertőzés lassú előrehaladását.

Így tehát egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy a kormány néhány napon belül, a korlátozást tilalommá változtatja. Ami nyilván szintén nem jelent teljes kijárási tilalmat, mint mondjuk bombázások idején, de szigorúbb ellenőrzést feltétlenül. Logikus lenne a lépés, és nem a rémhír-terjesztés szándékával írjuk le, sokkal inkább azt jelezve: a lazuló fegyelemmel szemben, lépnie kell a kormánynak. A húsvét fontos ünnep, ráadásul szép tavasz is van, de a koronavírus nem játék.