Huszonegymilliárdért dubajozhatunk

vazsu 2019. március 14. 15:47 2019. márc. 14. 15:47

Orbán Viktor aláírásával megjelent a Kormány 1127/2019. (III. 14.) határozata a 2020. évi Dubaji Világkiállításon történő magyar megjelenésről. A részvétel minimum 21 milliárd forintba fog fájni az adófizetőknek, s van egy sanda gyanúnk: a nagy nyertesek az Orbán-közeli „üzletemberekből” kerülnek majd ki. A beszerzési feltételeket ehhez már meg is teremtették.

Azt eddig is tudtuk – hiszen 2017-ben már megszületett róla a döntés –, hogy Magyarország részt vesz a 2020. május 1. és október 31. között az Egyesült Arab Emírségek fővárosban megtartandó világkiállításon, sőt, már költöttek is az előkészületekre, de az (a hétszázmillió forintos átcsoportosítás a szervezést és lebonyolítást végző Magyar Turisztikai Ügynökség számára, a turisztikai célelőirányzat javára) csak aprópénz volt ahhoz képest, amit a ma megjelent kormányhatározatban az idei és a következő két évi költségek finanszírozására előirányoz.

A megvalósításra ugyanis  – tranzakciós illeték és kincstári díjak nélkül – 20 941 000 000 forint összegű költségvetési támogatást szánnak. A megjelenés biztosítása, valamint a kifizetésekhez kapcsolódó tranzakciós illeték és kincstári díjak finanszírozása érdekében az idén 7 828 188 000 forint forrást látnak szükségesnek. Jövőre már 8 557 092 000, a kiállítás zárása utáni évben pedig további 4 639 484 000 forintot szánnak a célra.

A kormány nem akart semmit sem a véletlenre bízni: március elején a Parlament kivételes eljárásban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely a magyar megjelenés megvalósítását könnyíti a 2020-as dubaji világkiállításon. Mint a HVG részletesen beszámolt akkor róla: a közbeszerzéseket gyorsan, meghívásos résztvevőkkel kell lezavarni, és akkor is megköthető a szerződés, ha egy meghívott ajánlattevő szabálytalanságot vett észre.

A világkiállításnak egyébként magyar miniszteri biztosa is van, Takács Szabolcs személyében, aki a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért felelős államtitkára. Azzal számolnak, hogy a világkiállításon 25 millió látogató lesz, s ebből kétmillió megtekinti majd a magyar pavilont, amelynek a központi témája a víz lesz. (Mint emlékezetes, Áder János köztársasági elnök egyik kedvenc témája is a  víz, amellyel egyébként több világrendezvényt is Budapestre csábítottak már.) A pavilon 1828 négyzetméteren épül, s a víz és a fenntarthatóság jegyét hordozó, az országimázs erősítésére szolgáló szimbolikával rendelkezik majd.