HVG: bűvészmutatványba kezdett az Orbán-kormány

HírKlikk 2020. május 7. 09:56 2020. máj. 7. 09:56

Bűvészmutatványba kezdett az Orbán-kormány: de jure fenntartja a veszélyhelyzetet, miközben de facto normális életre buzdítja a polgárokat. A gazdaság helyzete indokolja a lazításokat, az alacsony fertőzöttségi és halálozási mutatók pedig lehetővé is teszik ezek egy részét. A szolgáltató szektor szinte teljes leállása, a növekvő munkanélküliség, a már eddig is a lét peremén élők még sanyarúbb helyzete miatt, nem lehetett azt a karanténpolitikát folytatni, amit eddig. Kérdés azonban, kezelhető-e az újranyitás kockázata – írja e heti számában a HVG.

Bármennyire igyekezett a kormány úrrá lenni az egészségügyi káoszon, nem járt sok sikerrel. A rendszer nem volt felkészülve a tömeges tesztelésre, még a fertőzöttek kontakt-személyeit sem tudta megfelelően lekövetni és kivizsgálni. Nem sikerült megvédeni az egészségügyben és a szociális területen dolgozókat – minden nyolcadik fertőzött a betegellátásban tevékenykedik. A polgárok pedig, miközben attól nem tartanak, hogy a közértben elkapják a vírust, a kórházaknak a közelébe se mernek menni.

Katasztrofális volt a kormányzati kommunikáció is. A sajtótájékoztatót tartó rendőröket és Müller Cecília tisztifőorvost elzárták a tényleges kérdésektől. Ráadásul az adó- és hitelmoratóriumon túl, a kormány nem akarta igazán támogatni a bajba jutott vállalkozásokat és munkavállalókat. Láthatóan azt várta, hogy majd a járvány lefutása után, minden automatikusan visszatér a régi kerékvágásba, az újrainduló európai gazdaság farvizén a magyar adatok is elindulnak felfelé. Pedig Brüsszel most engedné a költségvetési hiány megugrását, de a jelek szerint Orbán Viktor számára fontosabb kormánya hosszabb távú pénzügyi függetlenségének megőrzése, mint a polgárok azonnali és hatékony megsegítése.

A kormányfőnek előbb-utóbb fel kellett mutatnia, hogy kézben tartja a dolgokat, nem csak sodródik a válsággal. A karantén idején különféle terelésekkel – például a felhatalmazási törvénnyel – leplezte, hogy enyhén szólva sem állnak a feladat magaslatán. Nehezen váltott át a nemzetközi porond befolyásos politikusából a hétköznapi gondok kezelésére koncentráló vezető szerepére. Megjelenéseiben pedig érezhető volt, hogy a negatív hírek kommunikálása nehezére esik, ő inkább anyák napjára szereti megnyittatni a virágboltokat. A figyelmeztetések feladatát átadta Müllernek és a rendőröknek, a helyi korlátozásokat pedig áttolta a polgármesterekre – legyenek ők népszerűtlenek.

Orbánt a járvány kezdete óta a gazdaság újraindítása foglalkoztatta. Mint mára kiderült, a kormány tudatosan, gyakorlatilag március közepe óta készült arra, hogy minél hamarabb lazíthasson a szigorú karanténpolitikán. Az azóta hozott intézkedések és rendeletek legtöbbje felfűzhető a felkészülés fázisaira. Ez azonban – érthetetlen módon –, a nyilvánosság teljes kizárásával történt; számos, korábban értelmezhetetlen döntés csak annak fényében lett érthető, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezette kutatói csoport április végén felfedte, milyen forgatókönyvekben gondolkodtak.

Forrás: HVG