Így csinált Orbán urambátyám-rendszere milliárdost egy gázszerelőből

HírKlikk 2019. december 18. 09:22 2019. dec. 18. 09:22

Az orbáni urambátyám-rendszer jóvoltából milliárdos lett az egykori felcsúti gázszerelőből – írja a Bloomberg cikkét szemléző Népszava. A portál írása szerint Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök gyerekkori barátja, az utóbbi időben építette ki igen látványosan cégbirodalmát – szédítő vagyont felhalmozva. Ő a jelképe annak a vállalkozói rétegnek, amely hűséges a hatalomhoz, és amely gomba módra elszaporodott, miután a Fidesz kilenc éve visszaszerezte az uralmat.

A kormányzat fő jellemzője a korrupció – a Transparency International szerint, amely a harmadik helyre sorolja Magyarországot a nepotizmus által leginkább sújtott uniós tagállamok között. Mészáros azonban azt állítja, hogy sikerének semmi köze sincs Orbán Viktorhoz, miközben sorra nyeri az állami megrendeléseket és az EU támogatta programokat, amikből azután egész vállalathálót épített ki.

A Bloomberg 1,5 milliárd dollárra becsüli az üzletember vagyonát, azt is beleszámítva, ami a nej nevén van. A család – beleértve a három gyereket – közreműködik a társaságok irányításában. A família feje kifejtette, hogy a kormánykapcsolatok elkerülhetetlenek, mert vállalkozásaik egy sor állami finanszírozású projektben vesznek részt, de ugyanúgy pályáztak, mint bármelyik más, magyar vagy külföldi vetélytárs.

Ám nincs mindenki meggyőződve arról, hogy az Orbánhoz fűződő kapcsolat nem hozott valamicskét mégis a konyhára. Tóth János, a Korrupció Kutató Központtól emlékeztet arra, hogy ahol Mészáros indul, ott szinte mindig nyer. Pontosan ez a haveri kapitalizmus lényege. A nagyvállalkozó újabban Orbán vejének cégével üzletel. Bármit is mond azonban az általa végzett kemény munkáról a felemelkedés titkaként, egyértelmű, hogy a bolt akkor indult be, amikor a Fidesz ismét hatalomra jutott. Majd csillaga rakétaszerű gyorsasággal emelkedett, miután Simicska Lajos összerúgta a patkót a kormányfővel.

Onnantól kezdve Mészáros jóformán nem tudott elugrani az állami szerződések elől. Majd olcsón részvényeket vett, azokba utána befektetők is beszálltak, mert bíztak abban, hogy a vállalkozások is elnyerik majd a kormány jóindulatát. Az árfolyamok ezek után az egekbe szöktek, amikből az egykori gázszerelő újabb és újabb cégeket vett. Most már ott tart, hogy külföldön kíván terjeszkedni.

Forrás: Népszava