Így törheti le Joe Biden amerikai elnök Orbán szarvát

NVZS 2021. július 9. 15:25 2021. júl. 9. 15:25

Narcisztikus pszichopatának és agresszív sovinisztának nevezi Orbán Viktort Radványi Miklós, a jobbközépen elhelyezkedő washingtoni Frontiers of Freedom Intézet alelnöke, aki Orbán rezsimjét Ceaușescu Romániájával hasonlítja össze, emlékeztetve arra: a diktátort elsodorta a népharag, őt és feleségét statáriális bíróság elé állították és kivégezték. A magyar származású amerikai politológus a focihasonlatokkal operáló legfrissebb írásában kifejti, hogy „a szabad nemzetek családjának sürgősen és koordináltan kell reagálnia a magyarországi helyzetre... piros lapot kell felmutatniuk Orbánnak”. Az USA-nak kell az élen járnia – véli, s tanácsokat is megfogalmaz Joe Biden amerikai elnök számára. Bidennek tudatosítania kellene, hogy kipenderítik Magyarországot mind a NATO-ból, mind az EU-ból, ha Orbán folytatja a két szervezet elleni aknamunkáját – hangsúlyozza az írás. 

„Magyarország soviniszta fociálcája” címmel jelent meg a magyar származású Radványi Miklós posztja, amely a Magyarországnak, a magyar népnek, és egyre inkább a szabad világnak is – a szerző véleménye szerint – óriási károkat okozó Orbán-rezsim valódi arcát feltáró sok-sok írás legfrissebb darabja. A magát jobbközépre soroló jogász végzettségű politológus, közíró (aki a többi között dolgozott az amerikai kongresszusban is) már évek óta küzd azért, hogy bemutassa a világnak Orbán Viktor és az általa kialakított rezsim valódi arcát. Úgy látja – s ezt a Frontiers of Freedom blogjában most megjelent bejegyzésében fogalmazza meg így –, hogy Orbán a 2010-es választások után (amelyen „a szavazók határtalan naivitással kétharmados többséget adtak neki”) fokozatosan az 1990 előtti egypárti rendszerré változtatta vissza az országot. „Miként a régi kommunista időkben, most egyetlen személy tart mindent az ellenőrzése alatt, kezdve a három hatalmi ágtól a nemzetgazdaságon át az írott és elektronikus médiáig”. Miként a szovjet megszállás alatt, most is eluralkodott az emberekben a despota hatalomtól való félelem; önkényes döntésektől függ az emberek tulajdona és személyes szabadsága; nincsenek biztonságban sem a cég- sem a földtulajdonok, ha szemet vetnek rájuk a hatalomhoz közelállók, akik a Fidesz által kézben tartott rendőri és ügyészi hatóságnak köszönhetően bármit megtehetnek. „A nepotizmus és a lojalitás a mai ’kis piros kommunista párttagsági könyv’, ami a karrier és az anyagi siker záloga”.

Radványi kitér a gazdaság helyzetére („Az egypárti propagandával szemben a szomorú valóság az, hogy az Orbán-vezette Magyarország többszörös válságban van”), arra, hogy a termelő ágazatokba, az oktatásba és az egészségügybe nem történnek befektetések, nem úgy a futball- és a sportinfrastruktúrába. Ez és a retorika kísértetiesen emlékeztet az Erich Honecker-féle kelet-német és a Nicolae Ceaușescu-féle román gyakorlatra (ez utóbbi például szintén mániákusan építette a stadionokat, amelyek zömét a regnálása alatt soha nem is használták). Mára mindketten eltűntek a süllyesztőben (az utóbbit, a feleségével együtt egy rögtönítélő bírósági per után kivégzőosztag elé állították), de ma is vannak utódaik, Orbán Viktor és Recep Tayip Erdogan – állítja az írás.

Nem csak a magyar nemzet értékrendje romlik, Orbán „öncélú és narcisztikus elmezavara” is hozzájárul a posztkommunista magyar társadalom szétbomlásához. Orbán folyamatosan a saját múltbéli és jelenlegi nyomorúságukra emlékezteti az embereket, és arra, hogy külső ellenségek tartották mindig is ostrom alatt az országot. Emiatt vallja, hogy a NATO és az EU Magyarország iránti ellenségességét belföldön kell ellensúlyozni, mégpedig egy mindenre kiterjedő kormányzati felügyelettel és azzal, hogy éberen figyeljenek és beavatkozzanak a polgárok életének minden területébe.

Az írás az „eltúlzott és agresszív sovinizmusra” vezeti vissza Orbán megkérdőjelezhetetlen kinyilatkozásainak paranoiáját, továbbá ennek a jeleit, mint amilyen a sorosozás, a brüsszelezés, a keresztény-ellenesség, a hazai ellenzék démonizálása, stb. 

A magyar fordulat és az, ahogy könyörtelenül le akar számolni hazai és külföldi ellenfeleivel, a határokon túl is kiváltotta a figyelmet, s bizalmatlanságot váltott ki Brüsszelben és Washingtonban – mutatott rá Radványi, aki szerint nem véletlen, hogy ambivalencia alakult ki a több mint egy évtizedes uralkodásának tartósságával kapcsolatban. Nem egészen egy évvel az országgyűlési választások előtt Magyarország inkább fejlődő, mint fejlett ország, amelynek csekély a geostratégiai jelentősége az USA és a NATO számára. Ám a viszonylagos jelentéktelenség ellenére sem lehet azt mondani, hogy Magyarország nem jelenthet komoly veszélyt a NATO és az EU egységére, mégpedig  azért, mert általa lehetővé válik a kínai és az orosz beszivárgás.

„Az Egyesült Államoknak megvan arra a lehetősége, hogy cselekvően és hatékonyan lépjen fel az ellen, amit Orbán Viktor tett és amit a jövőben tenni próbál” – húzza alá Radványi, aki meg is fogalmazta, hogy mit kellene tennie a Biden-adminisztrációnak. Egyrészt világosan el kell juttatni az üzenetet, miszerint elítélik az erősödő tekintélyelvűséget, a pofátlan korrupciót és az ellenzék démonizálását. Bidenéknek ezen túl a nemzetközi színtéren is kommunikálnia kell a magyarországi helyzettel kapcsolatos elégedetlenségüket. A Fehér Ház és a Külügyminisztérium kihasználhatná az írott és az elektronikus médiát Orbán destruktív, irracionális és immorális rezsimjének totális leleplezésére – jegyzi meg, hozzátéve: végül Biden elnöknek félreérthetetlen keménységgel figyelmeztetnie kellene Orbánt arra, hogy a NATO és az EU elleni politikája állandósítani fogja a kitaszítottságát mindkét szervezetben.

„Az idő szorít” – hangsúlyozza Radványi Miklós, aki szerint a Fehér Háznak vezető szerepet kell vállalnia annak tudatosításában, hogy a NATO és az EU tagállamai nem fogadják el Orbán Viktor nyugatellenes politikai vandalizmusát. Washington és Brüsszel nem engedheti meg magának alapvető érdekeinek és törékeny egységének megzavarását, amit Orbán és az ő rendszere tesz. „A NATO-ba és az Európai Unióba történő kínai és orosz beszivárgás fenyegetése, párosulva Orbán pusztító sovinizmusa által kiváltott regionális instabilitással, teljes egészben tarthatatlanná teszi a magyar helyzetet a Nyugat számára. Emiatt a szabad nemzetek közösségének sürgősen összehangolt választ kell adnia” – szögezi le a Frontiers of Freedom alelnökének az írása, ami egy fociból vett elemmel zárul: „a NATO és az EU vezetőinek piros lapot kell felmutatniuk Orbánnak, azt, amivel a futballban leküldik a pályáról az erőszakosan és szabálytalanul focizó játékosokat, akik szándékosan gátolják a szemben álló csapat góllövését. Ezzel a szabad világ képes megmutatni, hogy kész segíteni minden, a demokrácia útjáról letért tagállamnak visszatalálni a politikai, gazdasági és morális egészséget biztosító helyes útra”.

Radványi Miklós már több, az Orbán-rezsim mivoltát, és a szabad világ létét fenyegető veszélyt ecsetelő cikket írt, a legutóbbit durván egy hónapja. Nem csak ír, lépéseket is tesz – legutóbb például eljuttatta ezeket az írásokat a Kongresszus tagjainak éppen úgy, mint a Fehér Házba, a többi között az elnöknek is. S ő az, aki elsőként kezdeményezett – 2018-ban – konkrét és komoly amerikai szankciókat Orbán és néhány családtagja, politikustársa ellen az úgynevezett Global Magnitzky Törvény keretében. Ez utóbbiról itt írtunk részletesen.