Ihász Sándor: „az igazságszolgáltatás ahogy van, egy katasztrófa”

HírKlikk 2024. április 1. 08:00 2024. ápr. 1. 08:00

A pártosság, a szakmaiság hiánya nem alkalmi, nem eseti, és nem csak az ügyészség szervezetrendszerét, működési struktúráját, hanem az igazságszolgáltatás egész rendszerét érinti – jelentette ki Ihász Sándor. A volt fővárosi fellebbviteli főügyész a KlikkTV Mélyvíz című műsorában a többi között azt mondta: nem úgy működik az ügyészség, ahogyan egy jogállamban kellene.

Ihász Sándor úgy látja, hogy rendszerszintű, összetett a probléma, ami nem csak az ügyészséget érinti, hiszen minden mindennel összefügg, mindenre kihat. A volt főügyész szerint nem „a törvényesség legfőbb őreként” működik az ügyészség, ahogyan demokráciában, jogállamban kellene. S nemcsak a politika miatt, hanem a szakmaiság is egyre gyakrabban megkérdőjelezhető.

Ihász Sándor a Magyar Péter-ügy kapcsán kifejtette, hogy ami ott történik, nem alkalmi, eseti jelenség. Úgy vélte: „az egész ágazat egy katasztrófa”, beleértve a bíróságok és az Alkotmánybíróság munkáját is. Úgy fogalmazott: „az Alkotmánybíróság a jogállam záróköve kellene, hogy legyen, ehelyett tendenciózus, a kormány döntéseit legitimizáló testületté vált”

A volt fővárosi főügyész „egyszerű propaganda fellépésnek” tartja az ügyészség sajtótájékoztatóját, amit Varga Judit meghallgatása után tartottak. Szerinte egy hanganyagot például a főügyész állításával szemben lehet manipulálni, utólag azt kell mondani, hogy „technikailag nem sikerült rögzíteni”, tehát nincs meg. Ugyanakkor minden irat csak az ügyészségnél van, semmilyen más hatóság vagy bíróság nem lehet érintett, „kizárólag a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az ügyben, saját magát felügyelve”

Ihász szerint az ügyészség csak látszólag egy csapat, de a vezetésen belül az egész struktúrában megvannak a személyhez kötődő, politikailag motiválható vagy szakmai érdekek, ellentétek – akár még a főügyész ellenében is. Ahogy fogalmazott: „Polt Péter nem egy Messiás”

Varga Judit mondata, amely szerint „Polt Péter nem tudja uralni az ügyet”, nem azt jelenti, hogy az ügyészség független, ebből épp az ellenkezője következik – mondta a volt fővárosi főügyész. A kormány célja, hogy az ügyben a fókuszt elvigye a családon belüli erőszakra, ami sikeres lehet a mai magyar társadalomban. Ihász szerint a társadalom nagy része indulati alapon alkot véleményt és nem a tényekből kiindulva, az emberek befolyásolhatók, irányíthatók. Az ügybe politikailag bele lehet bukni, de amit eddig tudunk, az büntetőjogilag kevés – tette hozzá Ihász Sándor.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.