Index: a helyzet reménytelen, de nem komoly

Föld S. Péter 2020. július 2. 14:15 2020. júl. 2. 14:15

Eldőlni látszik az Index sorsa. Nem fogják beszántani, mint annak idején a Kurírt, fondorlatos módon bezárni, mint a Népszabadságot, ellehetetleníteni, mint a Metropolt. Sajtóhírek szerint – és ez valószínű opciónak látszik – megszelídítenék az Indexet. Vagyis, külsőleg megmaradhatna vadállatnak, mert a ketrecbe zárt szörnyet szívesen bámulják az emberek, de a hatalomnak csak olyan vadállatra van szüksége, amely nem bánt senkit.

Ez a cél az Index esetében, és ennek a gyalázatnak egyedül mi tudjuk útját állni. Mi, akikre a NER prominensei előszeretettel szoktak hivatkozni, és olyankor úgy hívnak bennünket, hogy a magyar emberek. Az erő ugyanis nem odaát, hanem ideát van, vagyis, nálunk. Láttuk ezt az internetadó és egy-két más ügy esetében. Nemcsak azokra van szükség, hogy megakadályozzuk az Index megzabolását, akik olvassák és kedvelik a portált, hanem azokra is, akik nem olvassák, vagy nem különösebben kedvelik, de rájöttek, ha ezt is beszántják akkor utána velük is megtehetik ugyanezt.

Már korábban rá kellett volna jönni erre, de talán még most sem késő. Most kellene tüntetni az Index mellett – tűzoltóknak, mentősöknek, színészeknek, nézőknek, tanároknak, diákoknak. Mindenkinek, akiknek fontos a saját szabadsága.

A független sajtó ugyanis nem afféle úri huncutság, mint azt még ma is sokan gondolják. Nem elsősorban az újságíróknak fontos, hogy beszámoljanak az eget verő disznóságokról, vagy, hogy hírt adjanak arról, amit a mindenkori hatalom el akar titkolni az emberek elől. Nem a sajtómunkásoknak fontos, hogy a hatalom ne tehessen meg bármit, hanem azoknak az embereknek, akik a mostaninál sokkal jobban is élhetnének, ha azok, akik hozzáférnek a közös kasszához, nem lopnák el a pénzük egy részét.

Ezt kellene felismerni, és felismertetni minél több emberrel. Pártoknak, civileknek, értelmiségieknek, kétkezieknek. Olyan országban, ahol az Index és a hozzá hasonló, független szellemiségű lapok, portálok szolgaságra vannak kényszerítve, mert csak megszelídítve, vagy még úgy sem létezhetnek, más újságot, portált sem érdemes megjelentetni.

Mert ne higgye senki, hogy aki ma lapul, és igyekszik észrevétlen maradni, megúszhatja. Az úthenger feltankolva, bevetésre készen várja, hogy elindítsák. A hatalom nem finnyás, és nem válogat. Nemcsak azokat döngöli a földbe, akik nem állnak félre az útból.

A Nagy Testvér mindenkire figyel, egyetlen magyar sem érezheti magát egyedül.