Itt a kásleri időszámítás!

Vasvári G. Pál 2020. szeptember 28. 15:45 2020. szept. 28. 15:45

A hét mostantól abban a kimagasló jelentőségű pillanatban kezdődik el, amikor megnyitja ülését az operatív törzs…

A Wikipédia szerint a hét első napja Magyarországon és a legtöbb országban a hétfő, amelynek a magyar neve is erre utal. Egyes országokban a hét vasárnappal kezdődik és szombattal ér véget. Az ISO 8601 szabvány szerint is hétfővel kezdődik és vasárnappal ér véget a hét”.

Ugyancsak a Wikipédia írja a nap – és ez alól a hétfő sem kivétel ám! – kezdetéről 

A klasszikus görög-római kultúrkörben a nap kezdete körülbelül a reggel hat órát jelentette, átlagban”. Továbbá közli, hogy „a zsidó naptár Hold alapú, és napjai az úgynevezett lunáris naptár szerint nem reggel kezdődtek, hanem előző éjszaka. Ez a szokás is fennmaradt a mai ünnepeink formájában: ilyen a karácsonyi szenteste, illetve újév megünneplése már Szilveszter napján”. S még azt is tudatja ez a forrás:A pragmatikus gondolkodású rómaiak bevezettek egy harmadik napkezdet-számítást. Ezt a jogban kezdték alkalmazni: a vállalt határidők lejártának az éjfélt tekintették, ez jelentette a nap végét, illetve kezdetét. A római hagyományt követve vették át ezt a számolási rendszert az európai népek, általánossá csak a 17. században lett”.

Legyünk sokoldalúak, toleránsak és fogadjuk el mind a hármat! Klasszikus műveltségűek számára kezdődhessen a nap akár reggel 6 óra tájban; hívő zsidók és keresztények/keresztyének vagy egyszerűen csak hagyománytisztelők számára akár előző este-éjszaka is, a pragmatikus gondolkodású emberek – köztük az európai népek – számára pedig éppen éjfélkor. Amit másképpen úgy szokás leírni: 00 óra 00 perckor.

Ha az utóbbiak, a gyakorlatias európaiak közé soroljuk a magyarokat, akkor a hét induló időpontjának hivatalosan is a hétfő kezdő pillanatát – azaz a 00 óra 00 percet – kell tekintenünk. Ám a klasszikusan művelt magyar ember (bár nem hivatalosan, de azért nyugodt lélekkel) mondhatja, hogy a hét a számára nagyjából a vasárnapi viszontagságok kiheverése utáni, enyhén másnapos ébredésekor, úgy nagyjából hétfőn reggel 6-kor indul. És ha még a vallási tradíciót is követi, tiszteletben tartja az illető, természetesen szenteste illik megemlékeznie Jézus Krisztus születéséről, mint az időszámításunk (egyébként többféle kalkuláció szerint más-más, vitatott időpontra eső és a nulladik évvel nem is számoló) kezdetéről, origójáról.

Kásler Miklós emberminiszter viszont – ha hihetünk ma reggeli Facebook posztjának – egy eleddig ismeretlen (ámde kormányzatilag vitán felül kiemelkedő jelentőségű) negyedik, innovatív módszerrel állapítja meg a hét kezdetének időpontját. Konkrétan így:

Kíváncsiságtól felajzva várjuk – klasszikus műveltségünket, hitbéli és tradíciók iránti kötődéseinket, s legfőképp a racionalitásunkat félretéve – a hamarosan nyilván törvénybe iktatandó új nemzeti időszámítás további részleteit…

Elvégre az idő pénz...