Itt a tanévkezdés, de az iskoláknak fogalmuk sincs, hogyan korlátozzák a diákjaik mobiltelefon használatát

HírKlikk 2024. augusztus 26. 11:30 2024. aug. 26. 11:30

Egy héttel az új tanév indulása előtt több iskolában még mindig nem tudják, hogyan valósítják meg a mobil- és okostelefonok használatát korlátozó rendeleti előírásokat.

Egy budapesti általános iskola igazgatója a Népszavának azt mondta, eddig semmilyen tájékoztatást nem kaptak a tankerületi központtól. Úgy látja, a tantestületnek kell majd kitalálnia a tanévkezdő értekezleten, hogyan fogják a diákoktól reggel beszedni, biztonságosan tárolni, délután visszajuttatni az eszközöket.

Egy másik iskolából azt a tájékoztatást adták, hogy az intézményvezetés a tankerületi központhoz fordult a felmerülő kérdésekkel – mint a biztonságos tárolás, adminisztratív feladatok, ha egy eszköz eltűnik vagy megkárosodik, kit terhel a felelősség, stb. – kapcsolatban, de a tankerület sem tudott érdemi válaszokat adni.

Van olyan iskola is, ahol már vannak elképzelések: azt tervezik, hogy az aulában állítanak fel zárható szekrényeket, az alsós tagozatokon pedig az osztályok saját tantermeiben. 

A lap a tankerületi központok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központhoz (KK) fordult kérdésekkel, de választ nem kaptak. Viszont egy, a KK honlapján megjelent közlemény szerint a Belügyminisztérium, a KK és az Oktatási Hivatal vezetői augusztus 27-én, jövő hét kedden – vagyis kevesebb mint egy héttel a tanévkezdés előtt – tartanak tájékoztatást a tankerületek, pedagógiai és oktatási központok vezetőinek, ahol a tiltott, illetve használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozó szabályozásról is szó lesz.

A Népszava emlékeztet: az Orbán-kormány két hete döntött arról, hogy szeptembertől „használatukban korlátozott tárgyaknak” minősülnek az iskolákban a telekommunikációs eszközök, különösen a mobiltelefonok, valamint a kép- vagy hangrögzítésre és internetelérésre alkalmas eszközök, az alapszabály szerint ezeket minden tanítási nap elején le kell majd adniuk a diákoknak és csak a nap végén kaphatják vissza, addig egy elzárt helyen kell tárolni őket. Használni csak oktatási célokra lehet az eszközöket, de ezt külön kell engedélyezniük a pedagógusoknak vagy az igazgatóknak, a használat célját és időtartamát pedig adminisztrálni kell. 

 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom