Itt az árlista – ennyiért juthatnak a magyarok soron kívül orvoshoz

HírKlikk 2023. április 17. 04:00 2023. ápr. 17. 04:00

Az elmúlt három évben rengeteg magyar hanyagolta el azokat a szűrővizsgálatokat, amelyeket rendszeresen érdemes elvégeztetni. Sokan nem is tudják, milyen szűréseket milyen időközönként javallott megismételni, pedig az egészség megőrzésében, a komoly betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepük van a szűrővizsgálatoknak.

A Pénzcentrum friss gyűjtéséből az derül ki, mekkora kiadás lenne magánúton elvégeztetni az összes javasolt vizsgálatot életkortól és nemtől függően.

A legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrésm állami ellátás keretében is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Aki mégis a magánszolgáltató mellett dönt, az elég széles skálán mozgó árakkal találkozhat. Van szolgáltató, ahol a teljes vérkép (vagy „nagyrutin", „nagylabor") már évek óta változatlanul 1000 forint körül mozog, ehhez azonban hozzájöhet még a mintavételi költség, amely vérvételi helyszínenként eltérő lehet, átlagosan 2000-3500 forint körül alakulhat. A nagylabor vizsgálat, akárcsak a vizelet-vizsgálat kerülhet plusz 5-10 ezer forintba is, helyszíntől függően, ezért érdemes tájékozódni mind a vizsgálat, mind a mintavétel külön költségéről!

A teljes vizelet + üledék vizsgálatokat is találunk 1200-2000 forintért, ez is lehet azonban feláras, ha van mintakezelési költség. Aki egyszerre túlesne a laboron, vizeletvizsgálaton, és egyéb legalapvetőbb szűréseken (például EKG), annak érdemes a csomagajánlatokat is végignéznie, nem jár-e jobban azoknak a díjszabásával.

A fogorvosi állapotfelmérés, konzultáció ára 5-10 ezer forint a legtöbb helyen. Amennyiben találnak is szuvas fogat, vagy más problémát, és kezelik azt, akkor a költségek is nőnek. Ha a konzultáció díja nem is, a kezelések költsége emelkedett az utóbbi időkben – hiszen a fogászatokat is halmozottan sújtotta az energiaválság.

A magán tüdőszűrés egyik legvonzóbb jellemzője, hogy nem kell hozzá beutaló, vagyis a háziorvossal nem kell előtte egyeztetni, valamint a helyszínt is a beteg választhatja meg. Találhatunk már 6000 forintért is szolgáltatást, viszont az árak jellemzően 20 ezer forint felett járnak a magánklinikákon. Jó tudni azonban, hogy például az Uzsoki Utcai Kórház Tüdőszűrő Állomásán 40 éves kor felett évente egy alkalommal beutaló nélkül, ingyenesen igénybe vehető a tüdőszűrés vizsgálat. 18-40 éves kor között beutalóval kérhető a vizsgálat, amelynek költsége 1700 forint.

A mindenkinek javallott legalapvetőbb éves szűrések tehát 12-50 ezer forintba is kerülhetnek.

A fiatal nőknek évente ajánlott nőgyógyászati vizsgálatra és méhnyakrák szűrésre menni. Ez a magánszolgáltatóknál nagyjából 20 ezer forintnál kezdődik és attól függően, milyen vizsgálatokat végeznek (HPV-szűrés, ultrahang, citológia, stb.) akár 50 ezer forintig terjedhetnek a költségek. A mammográfia szűrést is érdemes 3-5 évenként csináltatni, főként 30 éves kor felett. A legalapvetőbb vizsgálat 20 ezer forintnál kezdődik, leggyakrabban 30-33 ezer forintba kerül, a komplex emlővizsgálatért pedig 50-60 ezer forintot kérnek a magánszolgáltatók.

Három-négy évenként bőrgyógyászati szűrést is be kell iktatnia annak, aki vigyázni szeretne az egészségére. A kórtörténettől függően, akár sűrűbben is, anyajegyszűréssel egybekötve is lehet végeztetni. A konzultáció ára jellemzően 25 ezer forint körül alakul, de akár 40 ezer forintba is kerülhet, szolgáltatótól függően. Amennyiben anyajegyszűrés is van az árban, vagy konkrét panasz is kivizsgálásra kerül, a költségek duplázódhatnak. Ha valaki egy évben esne túl ezeken a rendszeresen javasolt vizsgálatokon magánúton, akkor még nagyjából legalább 65 ezer forint kiadással számolhat.

Előbb-utóbb be kell iktatni a naptárba azokat a szűréseket is, amelyeken régen, vagy esetleg még sosem voltunk eddig. Ilyen például a hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat, mely a kisebb epe- és veseköveket, májelváltozásokat, a hasnyálmirigy és lép állapotát vizsgálja. A kismedencében a húgyhólyag, a méh, és a petefészek esetleges elváltozásaira deríthet fényt a szűrés. Ilyen vizsgálatot kombináltan is találunk már 20 ezer forintért, a leggyakoribb ár 28 ezer forint.

Ugyancsak fontos vizsgálat a pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahangja, mely során cisztákat, nyirokcsomó elváltozásokat, daganatot, göböket, gyulladást keresnek. Attól függően, mennyire széles körű a vizsgálat, és hol végeztetjük el, ára nagyjából 20 ezer forinttól 32 ezer forintig terjed. A két vizsgálat együtt így 40-65 ezer forint lehet. Ajánlott lehet mellkasröntgent is csináltatni, mely jellemzően kiterjedtebb vizsgálat egy tüdőszűrésnél. A tüdő, a szív, a bordák és a rekeszizom állapotát vizsgálják, így kimutatható a tüdőgyulladás, tüdődaganat, TBC, szívbetegség, légmell, stb. A vizsgálat ára 10-20 ezer forint között mozog.

Forrás: Pénzcentrum