Itt követheti nyomon a koronavírus terjedését

HírKlikk 2020. január 26. 08:24 2020. jan. 26. 08:24

Már meghaladja a kétezret a koronavírussal fertőzöttek száma. A tüdőgyulladással járó fertőzés miatt eddig 56-an haltak meg, miközben vannak olyanok is, akik meggyógyultak, a számuk 49. Ezt mutatta e sorok írásakor az a folyamatosan frissülő honlap, amelyen térképekkel, grafikonokkal is bemutatott részleteket lehet megtudni a vírus terjedéséről.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és kevés az esélye a járványnak; a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült a szükséges intézkedések megtételére és jelentési kötelezettséget ír elő az egészségügyi szolgáltatóknak, valamint a helyi hatóságoknak – közölte a központ az MTI-vel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 24 órán belüli bejelentési kötelezettségre vonatkozó kérésének megfelelően, az országos tisztifőorvos utasítja az egészségügyi szolgáltatókat és a helyi népegészségügyi hatóságokat, hogy a fertőzésgyanús eseteket haladéktalanul jelentsék a központnak.

A kínai Hubei tartományt – ahonnan a koronavírus-járvány elindult – a kínai hatóságok teljesen lezárták, de vannak ott ragadt magyarok. Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként egy szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik. Róluk annyit tudni, hogy jól vannak, folyamatos a kapcsolat velük.

Európai helyzet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt.

Ugyanakkor – sajnálatos módon – azonban már megérkezett Európába is a vírus. Franciaországban három fertőzöttről tudnak – mindhárman a héten érkeztek Vuhanból. Egy kínai házaspárt egy párizsi kórházban, míg egy kínai származású francia állampolgárt egy Bordeaux-i kórházban kezelnek.

Az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága is vizsgálatot indított több gyanús megbetegedés ügyében. Körülbelül kétezer embert kellene megvizsgálniuk, akik nemrég Vuhan tartományban jártak. Eddig 14 embert néztek meg, az ő eredményeik negatívak.

Az ausztráliai Melbourne-ben és Sydney-ben is találtak koronavírussal fertőzött embert – jelentette az Euronews.

Ezt kell betartani

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban kiadott ismertetője a Kínába utazók számára szedte csokorba jótanácsait. Jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel/állatokkal történő kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak javasolják az influenza elleni védőoltást.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag. Ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt, vagy azt követően, fontos, hogy orvoshoz forduljon, és jelezze, hogy hol járt.

A honlap, ahol nyomon követheti a vírus terjedését itt érhető el.