Ivan Krasztev szerint Trump győzelmével Orbán befolyása nőni fog Európán belül

HírKlikk 2023. december 9. 19:25 2023. dec. 9. 19:25

Orbán tehetséges politikus, aki ezt nem ismeri el, téved. Furcsamód létrehozott egy modellt, amit sokan próbálnak leutánozni, sikeresen, vagy sikertelenül. Nem egyszerű feladat. Kellenek hozzá olyan tényezők, amik Magyarországon adottak. Orbán pedig akkora politikai kockázatot vállal, amibe akár bele is lehet bukni – ezt mondta Orbán Viktorról a Partizánnak adott interjújában Ivan Krasztev, politikai elemző.

Mint mondta, kockázatos volt 2016-ban Trumpot támogatni, amikor a republikánus kormányzók többsége se tette. És most is kockáztat. Szerinte arra bazírozik Orbán, hogy Trumpot újraválasztják, és akkor izolálódik annyira az unióban, hogy abból Magyarország rosszul jöhet ki. „Nem könnyű ilyen politikát folytatni. De Európa változik, ahogy a világ is. Orbán nyilván ezzel számol.”

Az elemző úgy fogalmazott Orbán helyében azon aggódna, amit Izraelben lát. „Sosem gondoltam, hogy Trumpra, vagy Putyinra példaképként tekintene. De ha van politikai modell és vezető, aki lenyűgözi – többek közt Orbánt is – az Netanjahu. Izrael valamilyen szinten a nacionalista konzervatív tábor álma. Apró, de roppant fejlett ország, főképp technológiai értelemben. És van atomfegyvere és szuverén. Ezért befolyással van nagyobb országok politikájára is, Amerikára és másokra. És bár demokrácia van, de nagyon is etnikai alapú demokrácia. Ez egy zsidó állam.”

Krasztev Iván szerint, ami Netanjahuval történik, főleg október 7. óta, abból látszik, mennyire kockázatos ez a helyzet. Látjuk, hogy a politikai polarizáció nemzetbiztonsági kockázat – tette hozzá. „Ha megosztod a társadalmat, annak ára van. Ahogy annak is, ha a politika ennyire egy emberre fókuszálódik, akkor végül mindenért ezt az egy személyt fogják okolni.”

Hozzátette, ha Trumpot újraválasztják, Európa megváltozik. „Orbán számítása bejön, és nőni fog a befolyása, Európán belül. De ha megverik, Magyarország kénytelen lesz változtatni a stratégiáján. Aminek gazdasági és szociális ára lesz. Úgyhogy ez izgalmas pillanat lesz.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom