Iványiék MÁV-telepi iskolájában visszaszerelték a gázórát

HírKlikk 2020. szeptember 30. 18:25 2020. szept. 30. 18:25

Iványi Gábor elmondta, hogy fontos eredménynek tartja a moratóriumot és a gázórák visszaszerelését, ám továbbra is vannak követeléseik a kormány felé.

A 444 számol be arról, hogy visszaszerelték a gázórát a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) MÁV-telepi iskolájában, elvonulnak a MET Dankó utcai központja elől az intézményt őrző civil demonstrálók, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Iványi Gábor, a MET vezetője.

A gázórát korábban az intézmény tartozása miatt szerelték le, ami azért keletkezett, mert a magyar kormány megvonta az egyházi státuszt és az azzal járó támogatást a MET-től.

Szeptember 19 óta civil tiltakozók őrködtek a MET Dankó utcai központja előtt, azért, hogy a szolgáltató ne tudja ebben az épületben is kikapcsolni a gázt.

Bár a Nemzeti Közművek Zrt. szeptember 24-én tavaszig kikapcsolási moratóriumot ajánlott a MET kilenc intézményének, a civilek addig nem számolták fel a demonstrációt, míg a MÁV-telepi iskola gázóráinak visszaszerelése meg nem történik – ez következett be végül ma.

A strasbourgi emberi jogi bíróság korábban 3 millió euró, azaz mintegy 1 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte az államot, amiért elvonták a MET egyházi státuszát, ennek azonban Iványiék szerint egyelőre csak a töredékét fizette ki a kormány. Pedig az összegből könnyedén kifizethető lenne a felhalmozódott tartozás.

Iványi nagy eredménynek tartja a moratóriumot és a gázórák visszaszerelését, de továbbra is azt várja a kormánytól, hogy a MET visszakapja az egyházi státuszát.

Forrás: 444.hu