Izraelt egyszerre fenyegeti Irán és saját kormánya

HírKlikk 2024. szeptember 26. 16:45 2024. szept. 26. 16:45

Izraelben hirtelen minden szétesik, az államot igen súlyos veszély fenyegeti, egyrészt Irán, másrészt saját kormánya részéről – figyelmeztet Thomas Friedman, aki három Pulitzer-díjat is elnyert a Közel-Keletről megjelent írásaiért.

Megállapította: Teherán átfogó hadműveletet indított a zsidó állam lassú felszámolására, ennek volt a része október 7-e. A mullahok szép lassan megsemmisítenék a zsidó államot, meggyengítenék a térségben Amerika arab szövetségeseit, illetve visszaszorítanák az USA befolyását.

A Hamász pedig azért indult meg, nehogy létrejöjjön a megbékélés Izrael, a Palesztin Hatóság és a szaúdi udvar között.  Teherán számára teljesen mellékes, e célok érdekében hány palesztin vagy libanoni hal meg, a lényeg, hogy egyetlen iráni életbe se kerüljön – mutat rá a New York Times.

Benjamin Netanjahu most úgy tesz, mintha a Hamász és a Hizbollah felszámolása lenne az egyetlen válasz, miközben fogalma sincs, hogy mi lesz utána. Ez azonban csapda és a Biden-kormányzat nem volt elég erős, hogy a miniszterelnököt rávegye a másik útra. Győzött Netanjahu politikai érdeke és a kormányszövetségesek messionasztikus-ideológiai küldetéstudata.

Ez Izrael történetének egyik legszégyenletesebb epizódja, mivel az országra létveszély leselkedik, vezetői számára mégis fontosabb az, hogy ők mit akarnak. Pedig rá lehetne venni Washington arab partnereit, hogy alapvetően alakítsák át a Palesztin Hatóságot, majd vegyék rá Izrael a tárgyalásra, amelynek tétje a kétállami megoldás lenne.

Ehhez rá kellene kényszeríteni a Hamászt, hogy egyezzen bele a fegyvernyugvásba és engedje el a túszokat. Ily módon Szaúd-Arábia rendezni tudná viszonyát Izraellel, ami nagy csapás volna Teherán és a Hamász számára. Végül pedig az Emirátusok csapatokat küldhetnének Gázába.

Csakhogy erre Netanjahu nem kapható, mert akkor szakítania kellene a jobbos őrültekkel, akik hatalomra segítették. Inkább három fronton harcol, ám ez a stratégia katasztrófa, miközben az ország történelme legigazságosabb háborúját vívja.

Ugyanakkor minden eddiginél jobban elszigetelődik. Pária. A hadművelet kezd úgy kinézni, hogy egyetlen célja az öldöklés. De ez pont az, amit Teherán, a Hezbollah és a Hamász akar. És ha ez így megy tovább, akkor örökre vége annak az Izraelnek, amelyet ismertünk.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom