Járvány ide, járvány oda: több a vendéglátóipari cég, mint egy éve volt

HírKlikk 2021. január 13. 14:18 2021. jan. 13. 14:18

Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, a szektor cégeinek számában ez nem tükröződött vissza: az egy évvel ezelőtt közel 20 ezres szám decemberben még enyhén emelkedett is. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Például abban, hogy egy év alatt több mint 12 ezer fővel csökkent az ilyen társas vállalkozások bejelentett dolgozóinak létszáma.

A hazai vendéglátóipari szektor társas vállalkozásait nagyon eltérő módon érintette a járvány. Az elsősorban hazai fogyasztásra berendezkedett cégek – ha sikeresen tudtak átállni a házhoz szállításra – nagy eséllyel túlélték a nehéz tavalyi évet, ugyanakkor a külföldi turistákra specializálódott fővárosi vállalkozások rosszabb helyzetből várják a járvány elmúlását – áll az Opten céginformációs szolgáltató elemzésében.

A lezárások okozta bevételkiesést elsősorban elbocsájtásokkal és a számlák kifizetéseinek késlekedésével próbálják meg kivédeni.

A piac szereplői a statisztikák szerint csak a legvégső esetben szüntetik meg cégüket, sőt, sokan látnak fantáziát – a járvány ellenére – ilyen profilú vállalkozás alapításában. A jövő kérdése, hogy a jelenlegi „tetszhalott” állapotból milyen gyorsan tud a szektor felébredni akkor, amikor a tömeges oltottságnak hála, beindul a turizmus .

Ami az adatokat illeti: a havi cégmegszűnések számai az első félévben voltak magasak, minden hónapban 100 darab fölötti értékkel, augusztustól viszont jóval kevesebb cég húzta le a rolót.

Ezzel szemben a cégalapítások számai hektikusan alakultak. Az első negyedév 100 fölötti értékei, a járvány első hullámakor, áprilisban nagymértékben visszaestek, míg a szezon közepén kiugróan magas értékeket produkáltak. A második hullám kezdetén szintén megugrott a cégalapítások száma. Úgy tűnik tehát, hogy a megszűnések és cégalapítások számát nem befolyásolta érdemben a koronavírus-járvány hatása.

Ez a trend illeszkedik abba az általános folyamatba, ami most a hazai cégpopulációt jellemzi: nyolc év után újra növekszik a hazai cégbázis. Ami meglepő, hogy ez a járvány által érzékenyen érintett vendéglátóipari szektorban is megfigyelhető. 1231 darab cégmegszűnésre, 1301 darab cégalapítás jutott 2020-ban.

Más a helyzet, ha a kényszertörlések számát vizsgáljuk. Itt a magas januári értéket, az első hullám berobbanása után április-május hónapokban sikerült „felülmúlni”. Számuk az év második felében csökkent, de így is jelentős maradt. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert a kormány 2020 májusában a folyamatban lévő kényszertörléseket felfüggesztette, illetve jelentősen szűkítette a kényszertörlési eljárások elrendelésének lehetőségeit.

A járvány miatt elrendelt kényszerintézkedések és a turizmus befagyása elsősorban a fizetési fegyelmet és hajlandóságot befolyásolta. Ez jól kiolvasható a végrehajtás alá került cégek számának alakulásából. Tavaly összesen 3067 darab vendéglátóipari cég ellen kezdeményeztek végrehajtást, ami azt jelenti, hogy a működő vállalkozások több mint 15 százalékának keletkeztek fizetési nehézségei. Ami igazán jelzi a szektor problémáit, az az alkalmazotti létszám alakulása. Tavaly január óta több mint 12 000 fővel kevesebb dolgozót jelentettek le az ilyen profilú társas vállalkozások.

Forrás: Hírklikk