Jászberény polgármestere elárulta, kit szeretne Pócs János kihívójaként látni

Millei Ilona 2021. szeptember 8. 21:10 2021. szept. 8. 21:10

"Dr. Kertész Ottót támogatom, szeretném, ha ő hozná el a változást a térségben" – mondta a Hírklikk megkeresésére Budai Lóránt. Jászberény polgármestere szerint az nem is kérdés, hogy ő lesz az, aki 2022-ben le tudja váltani a fideszes – ígérete ellenére is csak a feszültséget generáló – Pócs Jánost. Budai Lóránt ugyanis hisz abban, hogy azt a fideszes hozzáállást, miszerint minél rosszabb a városnak, annál jobb a jelenlegi kormánynak, dr. Kertész Ottó meg tudja változtatni. Ő az, aki nyugalmat és a békét hoz majd a térségbe, ami nagy előrelépés lesz Jászberénynek és a térségnek is.

– A 2019-es őszi önkormányzati választásokat követően, a jászberényi önkormányzat 15 tagú képviselő-testülete hét Fidesz-KDNP-s, hat  Közösen Jászberényért Egyesület (KJE), és egy Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével alakult meg. Ez már előrevetítette, hogy a polgármestert adó Közösen Jászberényért Egyesület nem fog a testületben politikai többséggel rendelkezni. Valós volt ez a feltételezés?

- A számokból adódóan, sajnos ez nem feltételezés, valóban úgy van, hogy a jászberényi képviselő-testület két „térfélre” szakadt, egy nyolc fős Fidesz-frakcióra – mert idesorolom a Mi Hazánk képviselőjét is –, és egy hét tagú ellenzéki összefogásra. Ilyen szempontból valóban nyolcan képviselik a többséget ma Jászberényben.

– Ön, mint a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben megválasztott polgármester, pontosan egy éve. szeptemberben kezdeményezte a jászberényi képviselő-testület feloszlatását. Mi volt ennek az oka?

– Már tavaly látszott, hogy az önkormányzaton belül az együttműködés sajnos nem jön létre. Éppen ezért én is, és a KJE is úgy gondoltuk, hogy az egyesület felajánlja a nyolc fős Fidesz-frakciónak, hogy a testület oszlassa fel magát, és, ha a többséggel ez megvalósult volna, akkor egy új választást megélve, egy teljesen más formációjú képviselő-testület állhasson föl. Sajnos az SZMSZ-módosításokkal, a hatalom ilyen módon való erőszakos átvételével bizonyították, hogy nem képesek együttműködni, és továbbra sem képesek elfogadni a választási eredményt. Ezért gondoltam úgy, hogy próbáljuk meg újra, és bízzuk az emberekre a döntést, kinek szavaznak többséget. Ők akkor ezt nem merték vállalni, tehát nem szavazták meg a testület feloszlatását.

– Mi változott azóta?

– Az időjáráson kívül nem sok minden. Az a baj, hogy az elmúlt időszak is azt igazolta, hogy a Fidesz-frakció részéről nincs együttműködés. Hozzáteszem, a rendkívüli jogrend alatt meghozott döntések több mint 90 százalékával a Fidesz-frakció is egyetértett. Talán ez azt is mutatja, hogy nem rossz irányba mennek a dolgok. Azonban a lényeges kérdésekben, amikor arról van szó, a városérdek, vagy a politika döntsön, akkor ők mindig a másodikat választják. Tehát a helyzet nem változott, az együttműködés éppen nem a legjobb helyzetet mutatja most Jászberényben.

– A térség országgyűlési képviselője, a fideszes Pócs János próbálta enyhíteni a Jászberényben a kialakult helyzetet valamilyen módon?

– Pócs János nemhogy enyhíti, hanem inkább generálja a feszültséget. Ő a hangulatkeltésben érdekelt, amit én nagyon sajnálok, hiszen a választásokat követően, ő együttműködést ígért. Az elmúlt időszakban ebből sajnos pontosan az ellenkezője látszik. Ő nem egy híd, inkább a hullámokat korbácsolja.

– Az ön szeptember 6-i Facebook-posztja is bizonyos fel nem vett telefonról, egy kettejük közötti konfliktusra utal. Mi történt?

– Nem tudom, van-e ebben a sztoriban több, mint amit leírtam, de talán pontosan mutatja a mai helyzetet Jászberényben. Ahogy leírtam, a képviselő úr keresett telefonon, de mivel egy megbeszélésen voltam, nem tudtam fölvenni. Amikor lehetőségem nyílt rá, akkor visszahívtam. Azt mondta, egy nagyon sürgős kérdésre vár egy nagyon sürgős választ, de mire intézhettem volna, már szembesültem vele, hogy közölte a Facebookon: nem vettem föl a telefont. Ilyen gyerekes játékokat űz a képviselő úr, és ahogy le is írtam, sajnos, az ő általa megfogalmazottak egyáltalán nem fedik a valóságot. Ő a ma már köztudottan a kormány által beharangozott „Őszi hacacáré” egyik turnéállomását Jászberénybe tervezte, és ehhez kért – állítása szerint – helyszínt. Ez szintén nem felelt meg a valóságnak. Úgyhogy ilyen gyerekes, pitiáner dolgok mennek ma Jászberényben. Én ezt nagyon sajnálom, mert inkább érdemben kéne foglalkozni a város ügyeivel, de legalább nem kellene hátráltatni azokat. A képviselő úr azonban ilyesmikre is ráér. Én tényleg őszintén sajnálom, de azt hiszem, ez pontosan mutatja a helyzetet a Jászság fővárosában.

– Ez a fideszes politikai hozzáállás mennyire hátráltatja a város fejlődését? 

– Nem is ez a hozzáállás hátráltatja, hanem inkább az, hogy minél rosszabb a városnak, a jelenlegi kormánynak, a képviselőjének annál jobb.

– Ahogy az az elmondottakból is kitűnik, láthatóan nem felhőtlen a viszonya Pócs Jánossal. Hogyan tudnak így együttműködni, közösen dolgozni?

– Sokszor elmondom, hogy én ott tartok, nem kérem, hogy segítsen az országgyűlési képviselő úr, cserében viszont ne hátráltasson. Csak ennyit szeretnék elérni, de úgy tűnik, ez a választásokig nem fog bekövetkezni.

– Az ellenzéki pártok összefogása, az előválasztás változást ígér a politikai életben is. Jászberényben két jelölt is indul az előválasztáson, az egyik dr. Kertész Ottó, akit négy párt – az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP – támogat, a másik a mostani alpolgármester, dr. Gedei József, a DK jelöltje. Ön az előválasztáson melyiküket támogatja?

– A választás valóban változást ígér a politikában Jászberényben és a térségben. Már csak azért is, mert a 2019-es önkormányzati választás megmutatta, hogy az ellenzék képes összefogni, közösen igenis tud eredményt elérni. Mi azt nézzük, mi az, ami összeköt bennünket, és nem azt, ami szétválaszt. Ez nagyon jól működik most Jászberényben, és én bízom benne, hogy működni fog továbbra is. Éppen ezért nem lesz meglepetés, hogy jómagam polgármesterként is dr. Kertész Ottót támogatom, szeretném, ha ő hozná el a változást a térségben. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy valóban Ottó az, aki hosszú idő óta részt vesz a közéletben, és pártoktól függetlenül, elismert tagja Jászberénynek. Nagyon fontosnak tartom, hogy – mondhatom azt – ma már egy ellenzéki összefogás vezetőjeként nem kötődik pártokhoz az ő elmúlt néhány évtizede, mégis rengeteget tett a városért. Ezt a fajta elfogulatlanságot – még akkor is, ha most egy párt színeiben kell, hogy elinduljon – meg tudja őrizni, és ezzel képes elhozni a nyugalmat és a békét a térségbe. Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy ez nem azt jelenti, hogy dr. Gedei József bármilyen szinten is tőle gyengébb, vagy „rosszabb minőségű” lenne. Dr. Gedei József rengeteget segít nekem a város vezetésében, és az ő szakértelmére a továbbiakban is számítok. Úgyhogy ez a két dolog, ami miatt azt gondolom, hogy minden szempontból dr. Kertész Ottó lehet az, aki elhozza a reményt, a változást, ami viszont Jászberénynek egy óriási előrelépés lehetne.

– Ön milyen embernek ismerte meg dr. Kertész Ottót?

– Nagyon hosszan tudnék erre válaszolni, igen régóta ismerem Ottót. Ő az egyik alapítványunk kuratóriumának elnöke, de állatorvosként az én macskáimat is gyógyította. Akármilyen nehéz helyzetbe is kerültem a betegségük miatt, akár hétvégén, akár éjszaka, mindig nagyon készségesen segített. Én nem tudok róla semmi rosszat mondani, kiváló ember, és ez sokkal fontosabb, mint egy politikai ambíció. Ő egy nagybetűs Ember, akit én bátran tudok ajánlani Jászberénynek és a Jászságnak.

– Ön szerint dr. Kertész Ottónak arra is esélye van, hogy a 2022-es országgyűlési választáson legyőzze a fideszes Pócs Jánost?

– Én azt gondolom, hogy ez nem kérdés. Ha valakinek van esélye rá, az dr. Kertész Ottó, és ahhoz, hogy ez a változás bekövetkezzen, én minden segítséget megadok a jövőben is. Hiszem azt, hogy sikerülni fog a ’22-es győzelem Ottónak és a változtatni akaróknak.