Jeszenszky Géza: Orbánnak meg kell gondolnia az egyoldalú flörtöt Kínával

HírKlikk 2024. augusztus 25. 07:50 2024. aug. 25. 07:50

Egy országnak nem szabad egyetlen politikusra tennie. Fel kell készülnie arra is, ha a választáson nem az általa preferált jelölt nyer, saját országát nem érheti ebből hátrány. Erről beszélt a KlkkTV Mélyvíz című műsorában Jeszenszky Géza volt külügyminiszter az amerikai választásokkal kapcsolatban. 

Orbán részéről felelőtlenség, hogy egyértelműen Donald Trumpot favorizálja és nem szabad azt hinni, hogy ha Trump lesz az elnök, Magyarország ugyanúgy folytathatja, mint eddig – mondta a professzor. Példaként említette Kínát, kiemelve, hogy az egyoldalú kínai barátság nem hasznos, Orbánnak választani kell, hogy folytatja-e a flörtöt Pekinggel.

Mint mondta, Kamala Harris jelölése ideális kompromisszum a demokraták részéről. Bár alelnökként Biden mellett háttérben volt, felkészültsége, múltja nem vitatható. Saját erejéből jutott el a kaliforniai államügyészségig, pártján belül nem volt ellenzője vagy kihívója. Harris megjelenése és sikere komoly káoszt idézett elő Trump csapatában, egyelőre nem látszik, hogy hatásos ellenérveket találtak volna. Biden kora visszafelé sült el, most Trump lett, aki emiatt is támadható, könnyű ellene fordítani. A volt washingtoni nagykövet Trumpot tökéletesen alkalmatlannak tartja az elnökségre, sok dícsérő szót nem ejtett róla: „az elnökségét nem vette komolyan, nem tájékozódott semmiről, tudatlan, műveletlen, beképzelt, ellenszenves” – jellemezte a republikánus jelöltet. 

Harris – bár eddig háttérben volt – nagyon felkészülten vágott neki a kampánynak. Biden állapota miatt többen mérlegelték, hogy átvegye az elnöki funkciót. Erős a támogatása a pártján belül, mert Bidennek nem adtak sok esélyt, hogy legyőzze Trumpot. Jó választásnak látszik az alelnökjelölt személye is. Tim Walz a demokratákon belül nem túl balos, a háttere az a hagyományos szavazóbázis, amely eddig Trumpot támogatta, most visszatérhet a demokratákhoz.  

Jeszenszky nem hisz a közvélemény-kutatásokban, mint mondta, „nem sokat érnek, mert a választást kell megnyerni, akár hitt neki valaki, akár nem, az csalódhatott, a merítési bázis véletlenszerű”. Az amerikai választásoknál egyébként is az elektori rendszer a meghatározó, nem a szavazatok száma. A következő két-három hónapban történhetnek olyan események, amelyek kimenetele hozhat fordulatot és erősítheti a demokratákat – vélte a volt külügyminiszter. 

A világpolitikai események beleszólhatnak az amerikai belpolitikába, az Egyesült Államok felelős a világ állapotáért, de nem mindenható. A világ helyzete is függ Amerikától és fordítva, a világhelyzet is gyakorol befolyást a washingtoni politikára. Azt azonban fontos tudni, hogy Trump nem hozhat békét, azt egyetlen ember, Vlagyimir Putyin teremtheti meg – fogalmazott Jeszenszky Géza. 

A KlkkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom