Jó helyre kerülne a rezsiutalvány és annak ellenértéke

NVZS 2019. augusztus 26. 18:23 2019. aug. 26. 18:23

Akár magukat az utalványokat, akár azok ellenértékét is hasznosítani tudják szociálisan rászorulók támogatására Iványi Gáborék – az utalványokat vagy a pénzt postai úton vagy átutalással, illetve személyesen is el lehet hozzájuk juttatni hozzájuk – tudtuk meg Ónodi Györgytől, az Oltalom Karitatív Egyesület gazdasági igazgatójától. Közel tízezer családot támogatnak heti, havi vagy éves rendszerességgel, erre évente legalább 80-100 millió forintot költenek – mondta.

„A jogászunk alaposan megvizsgálta a Magyar Közlönyben pénteken megjelent vonatkozó kormányrendeletet, s ennek alapján immár bizton tudjuk állítani, hogy a mástól kapott rezsiutalványokat bármely magánszemély használhatja, ha van a nevén gáz- vagy villamosenergia-szolgáltatói szerződés – ez pedig azt jelenti, hogy tudjuk fogadni ezeket az utalványokat” – mondta a gazdasági igazgató. Iványi Gábor lelkész már korábban beszélt erről portálunknak, s megígérte, hogy pontosan utánajárnak annak, hogy milyen lehet ennek az átruházásnak a technikai lebonyolítása.

Ónodi György elmondta: ha magukat a 3000 ezer forint címletű utalványokat kívánja valaki rajtuk keresztül átadni a rászorulóknak, akkor azt kétféle módon teheti meg. Vagy postára adja („volt, aki korábban az Erzsébet utalványokat így adományozta tovább rajtunk keresztül”), vagy személyesen beviszi a Budapesten lévő központjukba. Ott, azaz a Dankó utca 11. szám alatt éjjel-nappalos portaszolgálat működik, s tervezik, hogy egy erre a célra felcímkézett gyűjtőedényben gyűjtik majd azokat. „A rezsiutalványokat szociális munkások segítségével tudjuk eljuttatni a leginkább rászorulóknak, akiknek ez valódi segítséget jelent, ráadásul nincs korlátozás, akár többet is fel tud használni az a magánszemély, aki kap ilyet” – mondta.

Amennyiben valaki nem magánszemélyeket, hanem az Oltalom intézményeit kívánja támogatni, akkor magának kell felhasználnia az utalványokat, amelyek ellenértékét tudja elküldeni. Ezt akár átutalással is megteheti (a számlaszámot itt, illetve itt találja), akár személyesen, készpénzben is elviheti a Dankó utcai pénztárba, ahol hivatalosan át tudják venni az összeget, illetve a portaszolgálaton egy külön perselybe is be lehet dobni.

Egyébként közel tízezer rászoruló családot gondoznak, heti, havi vagy éves rendszerességgel. Csak az általános és középiskoláikban háromezres a tanulóik száma, közülük sokan éhesen mennek reggelente és főleg hétvégék után az iskolába. Vannak különféle akcióik is – például éppen iskolakezdési, de volt, amikor tízmillió forint értékű tűzifát osztottak ki a rászorulók között.

Főleg a keleti országrészben vannak támogatandó családok, de Nyugat-Magyarország egyes részein is találhatók szép számmal – sorolta tevékenységük közegét Ónodi György.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy évente 80-100 millió forintnyi támogatást nyújtanak a rászorulóknak. „Sajnos egyre nagyobb a szegénység, egyre nehezebb helyzetben vannak a gyerekek és a családok, a többségben támogatók által hozzánk eljuttatott pénz – és persze a természetbeni adomány, segítség is – nagyon jó helyen van, s ezeket nagyon szépen köszönjük” – szögezte le a gazdasági igazgató.

Mint tegnap beszámoltunk róla, pénteken jelent meg a 202/2019. (VIII. 23.) Korm. rendeletet a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó rezsiutalványról, s pár órára rá már a Facebookon lehetett olvasni Vásárhelyi Mária felhívását: „Aki teheti, ajánlja fel az Oltalom Karitatív Egyesületnek a 9.000ft-os rezsi utalványt! Ott éppen ki akarják kapcsolni a villanyt és a gázt”.