Jó hír: 90 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek

HírKlikk 2020. november 9. 15:25 2020. nov. 9. 15:25

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina 90 százalékos hatékonyságot mutatott a teszteken a Covid megelőzésében azoknál az alanyoknál, akik nem estek át korábban a fertőzésen.

43 538 fő részvételével zajlottak a tesztek, közülük 94-en kapták el a koronavírust – írja a Portfolio. Szétválasztva a vakcinával és a placebóval beoltott önkénteseket, az látszik, hogy a vakcina hatékonysága több mint 90 százalékos, hét nappal azután, hogy megkapták a második dózist. A teszteken két dózisban adták be a vakcinát, 28 nap elteltével.

Hozzátették, hogy eddig nem jelentettek aggasztó eseteket az oltóanyag biztonságosságával kapcsolatban ,a tesztek közben. 

Hétfői bejelentésük szerint, a német Biontech és az amerikai Pfizer gyógyszercégek novemberben jóváhagyást kérnek koronavírus-oltóanyagukra az Egyesült Államokban. A tervek szerint, a két vállalat 50 millió dózist tudna leszállítani a vakcinából 2020-ban, 2021-ben pedig 1,3 milliárdot.

A Pfizer vezérigazgatója, Dr. Albert Bourla szerint, ez egy nagy nap az emberiség, a tudomány számára. A tesztelést folytatják.