Jobban fél a Fidesz az ellenzéktől, mint a járványtól?

HírKlikk 2021. április 22. 16:40 2021. ápr. 22. 16:40

„Csak nem arról van szó, hogy az ellenzéki előválasztást akarják ellehetetleníteni?”– teszi fel a kérdést a Magyar Ügyvéd Blog legfrissebb posztja, arra reagálva, hogy a kormány akár október elejéig fenntartaná az egészségügyi veszélyhelyzetet. „Vajon jobban fél a Fidesz a hatalma elvesztésétől, mint a most már 26 ezer emberéletet követelő járványtól?” – folytatódik az írás, amely azonban azt üzeni: „nekünk van hatékony vakcinánk a NER ármánykodásával szemben”.

Úgy látszik, Semjén doktor sportot űz abból, hogy törvénytervezetet kizárólag éjszaka hajlandó beterjeszteni. Ez történt kedden is, amikor 23 óra 25 perckor nyújtotta be a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosítására vonatkozó javaslatát. E szerint a kormány javaslatot tesz a törvény hatályának meghosszabbítására a Parlament őszi ülésszaka első ülésnapját követő 15. napig. „A miniszterelnök-helyettes fura szokását nem tisztünk minősíteni, de ezúttal a Civil Választási Bizottság elnökeként nem hagyhatom szó nélkül az előterjesztés lényegét” – szögezi le Magyar György ügyvéd blogjának legfrissebb írásában.

Emlékeztet arra, hogy a Fidesz leváltására szövetkező hat párt szeptember 18. és 26. között tartaná az előválasztás első, majd október 4. és 10. között a második fordulóját. A Semjén-féle javaslatból viszont az következik, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet – figyelemmel arra, hogy a parlament valószínűleg szeptember közepén ülésezik először – akár október első feléig fennállhatna.

Magyar levezeti, hogy mennyire átlátszó a terv a nyitás tervezett menetrendjének fényében. Az iskolák április 19-i nyitása után 4-5 milliós átoltottságra alapozva, május eleje körül jöhet egy újabb lazítás (például az éttermek, szállodák nyitása ), majd május vége-június eleje felé, 6-7 milliós átoltottság mellett a további nyitási lépések. Kásler Miklós szerint  az üzletek korlátozás nélküli nyitása június 7-től lenne lehetséges, a belföldi nyaralásokat július 12-től engedhetnék, a járványügyi korlátozásokat augusztus 16-tól teljesen feloldhatnák.

Ehhez képest, a rendkívüli jogrend akár október első feléig is érvényben maradhatna, és ezzel kapcsolatban nehéz nem elvonatkoztatni az ellenzéki előválasztás tervezett menetrendjétől – kommentálja a kormányzati terveket Magyar, hozzátéve, „Nyilván csak a rosszindulat beszél belőlem, de amíg a válsághelyzet fennáll, a kormány – bár a Puskás Arénában lehet telt házas meccseket tartani – rendeleti úton korlátozhatja egyebek mellett bizonyos közterületi rendezvények megtartását”.

Az ellenzéki előválasztás egyik lényeges eleme pedig az, hogy a pártok kitelepülnek – szavazósátrakat alakítanak ki –, így keresve a kapcsolatot a potenciális választókkal. „Csak nem arról szól az egészségügyi veszélyhelyzet meghosszabbítása éppen a tervezett előválasztásig, hogy ellehetetlenítsék a közterületeken az ellenzéki kampányt, illetve az aláírásgyűjtést?” – teszi fel a kérdést a blog, amely szerint ez nem teljesen megalapozatlan feltételezés, „hiszen láttuk már – gondoljunk csak a felsőoktatás átszervezésére, a versenyjogi szabályok kijátszására, az önkormányzatok kisemmizésére –, mire használja a kormány a járványhelyzet idejére kapott rendkívüli felhatalmazást”.

Magyar a reményét fejezi ki, hogy ez csak megalapozatlan feltételezés. Bár úgy tűnik, a Fidesz mintha jobban félne az ellenzéki együttműködéstől – a hatalma elvesztésétől –, mint az emberi életeket követelő koronavírus-járványtól. Nekünk azonban van jogszerű és hatékony ellenszerünk, „vakcinánk” a NER ármánykodásával szemben – állítja végezetül.

Forrás: Hírklikk