Jogállami vizsgálat? Kit érdekel?

Bánó András 2020. július 12. 06:43 2020. júl. 12. 06:43

Hétfőn és kedden ülésezik a Parlament, hogy felhatalmazást adjon Orbán Viktor miniszterelnöknek, milyen álláspontot képviseljen július 18-án, az EU-csúcson, Brüsszelben: megszavazza vagy megvétózza az EU 2021-2028 közötti 1076 milliárd eurós költségvetését, és az ahhoz kapcsolódó 750 milliárdos járványügyi segélycsomagot (ami közös EU-s hitelfelvételt jelent).

Kövér László házelnök, Kocsis Máté a Fidesz, és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője a parlamentnek tegnap benyújtott határozati javaslatukban azt írják, „A koronavírus-járvány minden uniós tagállamban óriási gazdasági károkat okozott. Minden válság veszély, de lehetőség is egyben. A helyzet súlyos, ezért kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az Európai Unió tagállamai közös hitelt vegyenek fel”. ( Arról hallgat a javaslat, hogy a hitel az összegnek csupán egyharmada, Magyarország kétharmadnyi pénzt segélyként kapna, ingyen! Ennyire „nem segít” az unió…)

A határozati javaslatban Kövérék azt is megfogalmazzák, milyen feltételekkel járuljon hozzá a kormány a 750 milliárdos járványügyi segélyalap és a hét éves EU-büdzsé ( MFF ) elfogadásához:

„a tagállamoknak a rájuk eső pénzügyi források felhasználásában szabad kezet kell biztosítani, de a közösen felvett hitelt kizárólag a gazdaság fejlesztése érdekében, a gazdasági növekedés szolgálatában szabad felhasználni.” (Na, ez ismerős, ezt mondták a történelmi léptékű gazdaságvédelmi alap létrehozásánál is, aztán láttuk, mi mindre szórja szét a pénzt a kormány, például különböző sportpályaépítésekre – hogy csak egyet említsünk)

Az Országgyűlés felhívja Magyarország kormányát, hogy az Európai Tanácsban a Következő nemzedék (Next Generation) EU eszköz és az uniós Többéves pénzügyi keret (MFF) elfogadása során, a következő alapelvek szerint járjon el.

(Itt most csak egyet említünk) a folyamatban lévő, úgynevezett „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő nemzedék EU eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni.

Miért is? Íme Kövérék javaslata:

a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folyamatban lévő eljárások évek óta tartanak, semmilyen érdemi eredménnyel nem jártak, nem jogállami kritériumokon, hanem politikai vádakon alapulnak azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek elutasítják a bevándorlást és Európa jövőjét az erős európai nemzetek szövetségeként képzelik el.

(Magyarán: így akar Magyarország nagyobb nyomatékot adni annak, hogy ne folytassák a jogállamisággal, (pontosabban annak hiányával) kapcsolatos uniós eljárást).

Én csak egyet nem értek. Ha Varga Judittól kezdve, Orbán Viktorig a kormánypárt vezetői fennen hirdetik, hogy Magyarországon minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért félnek egy ezzel kapcsolatos uniós vizsgálattól? Miért akarják minél gyorsabban lezáratni? Hiszen, ha itthon minden rendben van, akkor a vizsgálódók nem találhatnak semmit. Akkor lehet majd döngetni a melleket, hogy Brüsszel milyen jól felsült.

Vagy mégis lenne félnivaló attól, hogy találnak valamit, azért tiltakoznak ilyen vehemensen?