JóKor: újabb propaganda-bomba a nyugdíjasoknak

NVZS 2023. február 21. 07:15 2023. feb. 21. 07:15

Habár a költségeket titkolják, borítékolható, hogy újabb sok milliárd forintot költ a kormány a napokban a postaládákba kerülő kormányzati reklámújságra, leánykori nevén a JóKor Magazinra. A nyugdíjasoknak szóló időszakos kiadvány rendre akkor jelenik meg, amikor vagy bajban van (a haza helyett) a kormány, és/vagy, amikor éppen érkezik valami jól eladható „adományként” tálalt juttatás, mint most a 13. havi nyugdíj. Most válság van és postázták is a 13. havit. Az orbáni propagandagépezet eme dicső kiadványának egymást rapszodikus gyakorisággal követő példányaira a meglehetősen primitív mondandó és nyelvezet a jellemző, a lényeg annak az orbáni üzenetnek a sulykolása, miszerint „2010-ben véget ért az a világ Magyarországon, amikor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették meg” – ahogy a kormányfő megfogalmazta anno, 2021 februárjában a Parlamentben.

Hamarosan minden nyugdíjashoz eljut a JóKor Magazin: Magyarország kormánya fontosnak tartja, hogy az időskorúak értesüljenek minden, őket érintő intézkedésről, ezért az újság tartalmazza a legfontosabb, közérdekű információkat” – jelentette be az örömhírt Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a miniszterelnök főtanácsadója, akit a propagandakiadványt beharangozó Facebook-posztjában  ebbéli igyekezetében megtámogatott Varga Mihály pénzügyminiszter is. Mi más szerepelne benne, mint a februárban postázott 13. havi nyugdíj híre, valamint a nyugdíjrendszer működése. Meg persze a töltelékanyagok: ahogy Nyitrai jelezte, olyanok, mint hogy milyen veszélyek leselkednek az idősekre a digitális világban, illetve milyen szűrővizsgálatokat javasolnak a szakemberek.

Habár részleteket nem árult el a kormánypárti politikus az egyes témák taglalásáról, a magunk részéről minden kockázat nélkül meg tudnánk most is írni a húzóanyagoknak szánt cikkeket. Merthogy borítékolhatóan nyomatékosítják, hogy a baloldali-liberális oldal, jelesül Gyurcsány elvette a 13. havi nyugdíjat, de bezzeg Orbán visszaadta (az állítás igazságtartalmáról sokszor írtunk, például itt és itt). Azt is meg fogjuk tudni belőle, hogy – például a nők 40 lehetőség bevezetésével – egyre kedvezőbbé válik a nyugdíjrendszer Orbán uralkodása alatt (bár azt azért nem domborítják ki, hogy a nyugdíj kiszámításához használt indexálás módosításával mennyit vettek ki a nyugdíjasok zsebéből). Azt is előre meg tudjuk mondani, hogy a „töltelékanyagok” között lesz(nek) interjú(k), politikussal és/vagy hírességgel, de persze ez utóbbiak közül is csak az Orbánhoz lojálisokkal, olyanokkal, akik arról fognak beszélni – nyíltan vagy burkoltan –, mennyire sok jót tesz Orbán és az ő kormánya. 

Nem a vakvilágba beszélünk, és nem az elfogultság vezet minket. Az eddigi lapszámok pontosan ilyen séma szerint készültek. Vegyük például a legelső, évekkel ezelőtt – 2020 -ban, amúgy a periodika elindításának beharangozása után másfél évvel megjelent – számot. A címlapon egy színésszel (Trokán Péter), illetve egy énekessel (Szandi) készített egy-egy interjú beharangozását láthatjuk, de kikerült egy sportolóval, valamint hazánk első úrhajósával foglalkozó cikké is. Persze nem ez a lényeg, hanem a 16 oldalas kiadvány felét elvivő – már nem burkolt, hanem nyílt – propaganda, aminek az alaphangját a miniszterelnöki köszöntő adja meg: „megőriztük a nyugdíjak reálértékét...2019-ben nyugdíjprémiumot, nyugdíj-kiegészítést és rezsiutalványt adtunk”.

Vegyünk egy másik lapszámot, egyet a következő évből: ott a címlapon a rezsimhez hű Eperjes Károly szerepelt, vele interjú is készült. Ebben vidáman fújja a Fidesz-propagandát, mondván:  „Orbán Viktor intelligensen és okosan vezeti az országot, és én a szerény eszközeimmel minden nap imádkozom érte. Korábban már láthattuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldaltól nem sok jóra számíthatnak a családosok és a nyugdíjasok”. A címlapon pedig már a direkt propaganda is az olvasóra zúdul: „A baloldal az egekbe emelte a rezsidíjakat és elvette a 13. havi nyugdíjat!” – kiajánlóval. Nos, ez Orbán Viktor beköszöntőjének a zanzásított lényege, a kormányfő a levelében ilyeneket ír: „2010-ben Magyarország kormánya – az idősekkel kötött megállapodás alapján – úgy döntött, a nyugdíjak vásárlóértékét meg kell őrizni, s ha az ország gazdasági teljesítménye ezt lehetővé teszi, akkor a gazdasági növekedés eredményeiből a magyar nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Ezért döntöttünk annak a 13. havi nyugdíjnak a visszaépítéséről, amelyet a baloldal „válságkezelés” címén elvett Öntől, és ezért tudtunk az elmúlt években többször is magas összegű nyugdíjprémiumot fizetni.” (Ezen kijelentések, például a nyugdíjprémium bevezetésének az igazságtartalmát – mint feljebb már jeleztük – számtalanszor megcáfoltak sokan, így mi is.). Van azután Varga Mihály interjú stb. stb. stb...., de a fő kedvencünk ebből a lapszámból az a mintegy féloldalas, piroson nyomtatott „hirdetmény”, amely a „Tudta-e Ön?” felkiáltással, olyanokat ír, mint hogy „A baloldali kormányok nem becsülték meg az időseket, megszorításokkal sújtották a nyugdíjasokat...”)

S akkor nézzünk egy harmadik példát, egy 2022-es lapszámot is (csak, hogy lássuk a propaganda fejlődéstörténetét).  Ez már az egy évvel korábbinál is erősebb címlap, olyan direkt állítások szerepelnek rajta, mint „Orbán Viktor: a nyugdíjasok a jövőben is számíthatnak rám!” (így, egyes szám első személyben, mint egy rendes egyeduralkodótól el is várható), illetve: „2010 előtt elvették a 13. havi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz árát, kórházi napidíjat és vizitdíjat vezettek be. 2010 után Magyarország kormánya visszaadta a 13. havi nyugdíjat, rezsicsökkentést vezetett be, és eltörölte a kórházi napidíjat és vizitdíjat.” Persze nem hiányozhat a nagyinterjú (Csepregi Éva), s bekúszik a fitness (Rubint Réka) és a gasztronómia is (Receptötletek Széll Tamástól). Ezúttal a lap elsősorban a közelgő népszavazásra akarja buzdítani az időseket, nem véletlenül szerepel már a nyitóoldalon egy egyoldalas hirdetmény a „Legfontosabb tudnivalók a gyermekvédelmi népszavazásról” címmel. Az összeállítás primitív nyelvezete, a betűk nagysága nem véletlen, azt akarták elérni vele, hogy az elbutult öreg nyugdíjas is értse meg, mennie kell és nem csak a Fideszre kell behúznia az ikszet a választáson, hanem egyben népszavaznia is kell, a kormány óhajának megfelelően. (Az eredménnyel ezzel együtt sem volt dicsekedni valója a kormánynak: a leadott 3 910 436 szavazat majdnem 21 százaléka érvénytelen volt, s nem szavazott 31,49 – az egyidőben tartott országgyűlési választáson viszont mintegy 5,5 millióan voksoltak.) Visszatérve a lapszámhoz: a tematikának megfelelően, Orbán nem egy írással, hanem az unokái körében készített fényképpel illusztrált nagyinterjúban szerepel benne, amivel amúgy két legyet akartak egy csapásra ütni. Van azután további direkt propagandaanyag is: „Milyen lépések segítik a nyugdíjasok és a családok megélhetését?”, „Magyarország kormánya megbecsüli az időseket, ezért:” ... s itt jön a felsorolás, amit a címlapon már beharangoztak; valamint egy újabb felsorolással az „Emlékszik? A 2010 előtti időszakban” összeállítás.

Mint a fentiekből is látható, szó nincs itt sem a nyugdíjasok objektív informálásáról, sem arról, hogy politikamentesen szólna a lap a címzettekhez. Pedig ez egy olyan kiadvány, aminek a készítését – legalábbis a Fidesz állítása szerint – az összes nyugdíjas képviseletét ellátni hivatott Időskori Tanács kérte a kormánytól, s elvben az informálás lenne a célja. Ez azonban – mint fent bemutattuk – nyílt kormányzati propaganda, aminek az árát persze a köz fizeti meg.

Mindenesetre Orbán semmit nem bíz a véletlenre: a napokban „személyesen”, levélben fordult a nyugdíjasokhoz, ugyanazt a propagandát mantrázva, amit most majd a JóKor Magazinban olvashatunk. A kormányfői levelet itt szedtük ízekre.

S hogy mennyibe fáj ez a nyílt kormánypropaganda az adóforintokból gazdálkodó államnak? Nos, azt nem lehet tudni, mert az erre vonatkozó kérdésre nem szeretnek válaszolni. (Mint a cikk végén majd láthatják, mi feltettük a kérdést az illetékeseknek, majd meglátjuk, mi lesz az eredménye.) Egyelőre csak támpontokkal tudunk szolgálni. 

Adva van egy 16 oldalas, A4-es méretű színes lap, amit 2,1-2,2 millió példányban nyomtatnak ki és juttatnak el postai úton a címzetteknek. 2020-ban a JóKor Magazint kiadó Magyar Államkincstár (MÁK) a Magyar Hang közérdekű adat-igénylésére azt közölte: a kiadványok csomagolására, a postai feladás előkészítésére és a kézbesítésre példányonként 110,77 forintot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a 2,13 millió példányban kinyomtatott JóKor első számának postázása 235 940 100 forintba került az államkincstárnak. A tartalmat nem a nyugdíjak és más állami járulékok kifizetéséért felelős MÁK állította elő, hanem a megrendelő, az akkori Rogán-minisztérium szállította.

Ma már persze ennek a sokszorosa lehet a költség (köszönjük infláció(!) és egyéb tényezők). Amit tudunk a mostani árakról, az az, hogy – mint a kormány által közzétett adatokból látható – a legutóbbi nemzeti konzultáció (tudják, a bombás, a brüsszeli szankciókról) keretében kiment küldemények összeállítása, a nyomdai borítékok előállítása, és a címzettek részére történő eljuttatása 2 357 942 960 forintba került; a nyomdai szolgáltatás pedig  367 553 099 forint volt. Megjegyzendő azonban, hogy az csupán egy kérdőívet, egy nyilatkozatot és egy Orbán-levelet tartalmazott. Szemben a JóKor Magazinnal, ami 16 oldalas, színes, „újságírói”, szerkesztői tartalommal is rendelkező újság, aminek a nyomdai költsége összehasonlíthatatlan három A4-es lap előállításának a költségével, nem szólva a postai költségek eltéréséről.

Mi sajnos egyelőre nem tudunk beszámolni a mostani magazin forint-fillér vonzatáról. De megpróbálunk majd visszatérni rá, akkor, ha az illetékesek hajlandóak lesznek válaszolni a kérdésünkre.  Az alábbiakat kérdeztük meg e-mailben részint Nyitrai Zsolt képviselőtől, a miniszterelnök főtanácsadójától, részint pedig a Miniszterelnökségtől:  

Hány forintba került az eddigi utolsó, tavaly megjelent Jókor Magazin 

  • tartalmi előállítása?
  • szerkesztése?
  • nyomdai előkészítése és nyomtatása?
  • terjesztése?


Milyen forrásból fizetik a számlát?
Hol történik a tartalom előállítása?  
Hol végzik a szerkesztést?
Melyik nyomda végzi a nyomdai munkálatokat?
Keretszerződés vagy egyedi szerződés alapján zajlanak le az egyes munkálatok/fázisok?

Orbán és az ő Idősek Tanácsa  

2014. év végén jelent meg a Magyar Közlönyben a 1712/2014. (XII. 5.) kormányhatározat az Idősek Tanácsának a létrehozásáról.  Az Orbán Viktor által aláírt határozattal egy olyan testületet hoztak létre, amelynek elnöke Orbán Viktor, az alelnöke egy szakállamtitkár, a további tagjait, tizenkét főt a „miniszterelnök kéri fel részben az idősügy területén működő civil szervezetek javaslata alapján, részben a tudományos élet, a demográfia, a szociálpolitika, a helyi önkormányzatok, a vallási közösségek és a civil szervezetek szakemberei közül”. Nos, ez a „független” testület kérte a JóKor Magazin kiadását Orbán Viktortól.