Ők is az ellenzéki összefogást támogatják

HírKlikk 2019. április 5. 12:28 2019. ápr. 5. 12:28

Új szervezeti formában, újabb tagokkal kiegészülve, Európát a zászlajára tűzve ma Budapesten újraindította tevékenységét a tavalyi országgyűlési választásokat megelőzően felállt Válasszunk! csoport. A rendszerváltás utáni kormányok korábbi tagjainak a részvételével ismét működő csoportosulás V21 néven reaktiválta magát, szlogenje: „Választás, Vélemény, Változás – az új évszázad Magyarországáért”. „Szavazzunk ellenzéki pártlistára, hogy minél több ellenzéki küldött képviselhesse Magyarországot a megújuló Európai Parlamentben!” – hangzik a májusi EP-választásokra szóló üzenetük. Ellenzéki pártokkal is megállapodást kötnek – elsőként ma a Momentummal tették ezt meg.

Ahogy még márciusban a Hírklikk elsőként megírta, reaktiválta magát a korábbi V18, amely immár V21 néven, kibővített résztvevői körrel, átalakított szervezeti keretek között és tartalmában is megújítva, ám egyazon törekvés – az ellenzéki összefogás, a Fidesz leváltása – jegyében mutatkozott ma be Budapesten. Korábbi elnöke, Balázs Péter mellé egy új társelnököt választottak Bod Péter Ákos személyében, illetve egy új testületet is felállítottak: a „Bölcsek Tanácsát”.

Öt tagja – Balázs Péter, Bárándy Péter, Bod Péter Ákos, Donáth László és Jeszenszky Géza  – lesz a szerkesztője a Magyarország jelenlegi jogállami helyzetét bemutató Fehér Könyvnek. A dokumentum már a választások előtt elkészül, s ha az Európai Néppárt által a magyar helyzet vizsgálatára felállított  „Bölcsek Tanácsa” kíváncsi lesz rá, átadják számukra. A korábbi tagok mellé újak is csatlakoztak: Bozóki András, Érsek Ákos, Jeszenszky Géza, Hegyesiné Orsós Éva, Kajdi József és Nagy Zoltán (a teljes listát, a korábbi kormányzati, állami tisztségeikkel együtt ld. írásunk végén).

Céljuk az európai Magyarország, amit a május 26-i Európai parlamenti választás alkalmából elfogadott nyilatkozatuk is tükröz. Ez a többi között leszögezi, hogy Magyarországot Európában a konzervatív, a kereszténydemokrata, a szociáldemokrata, a liberális és a zöld pártok kell, hogy képviseljék – a jogállamiságot, a nemzeti és európai hagyományokat, a szolidaritást, a fenntartható fejlődést, az európai összetartozást és az európai versenyképességet szem előtt tartva.

A nyilatkozat kitér az uniós források felhasználására, amelynek szerepet kell kapnia az ország kettészakadásának a megállításában, a szegénység felszámolásában, az egészségügy, az oktatás színvonalának emelésében, a tudásalapú magyar társadalom megteremtésében. Síkra száll az európai normák szerinti tisztességes piacgazdasági viszonyok kialakítása, a nemzeti kisebbségek és határon túl élő és dolgozó magyarságvédelme mellett. Végül, de nem utolsósorban hangsúlyozza az EU- és a NATO-szövetségesekkel való együttműködés fontosságát és azt, hogy „szuverén érdekeink és jogaink szerint vegyünk részt a menekültügy európai szintű megoldásában”.

Az alakuló ülésen felhívást is közzétettek, már kifejezetten a májusi választásokra kihegyezve. Ebben hangsúlyozzák, hogy most minden eddiginél nagyobb számunkra annak a tétje, hiszen Magyarország fejlődési iránya dől el: „visszatérünk-e a nyugati felemelkedés demokratikus útjára, vagy tovább csúszunk a populista-nacionalista kelet felé”.

A dokumentum cáfolja a Fidesz választási kampányának az alapját, azt, hogy az EU bevándorláspárti lenne, amitől a keresztény Magyarországot meg kell védeni. „Az Európai Néppárt nagy családja a Fidesz tagságának felfüggesztésével kimondta, hogy  a párt megszegte a konzervatív, kereszténydemokrata értékeket” – szögezi le a nyilatkozat, amely a többi között hangsúlyozza, hogy Magyarország ellensége nem „Brüsszel”, a migránsok, vagy Soros György, hanem az elhanyagolt egészségügy, a szabad gondolkodást elfojtó oktatási rendszer, a tömeges szegénység és a korrupció. Magyarország nem bevándorló ország, éppen a kormány telepít be külföldieket, ugyanakkor – hívja fel a figyelmet a dokumentum – vészesen nő a kivándorlás.

A magyarság szellemi otthona Európa és nem a „Kelet” vagy Oroszország – szögezi le a nyilatkozat, amely szerint Európában a választók nagy többsége a polgári konzervatív, szocialista, liberális vagy zöld pártokra és együttműködésükre fog szavazni. „Ne engedjük, hogy Magyarország  kizáródjék a jövőnket meghatározó európai döntéshozatalból” – mutat rá a V21 által elfogadott  nyilatkozat, amely a szavazáson való részvételre buzdítja a magyarokat, mondván: „Aki otthon marad május 26-án, az az állampártot támogatja”.

A szavazóknak pedig azt üzenik a rendszerváltás óta az országot irányító egymást követő kormányok egykori prominensei, hogy „Szavazzunk ellenzéki pártlistára, hogy minél több ellenzéki küldött képviselhesse Magyarországot a megújuló Európai Parlamentben!”

A V21 „intézményesítetten” is együtt fog ezúttal működni az ellenzéki pártokkal, a csoport újraindulását bejelentő sajtótájékoztatón elsőként a Momentummal írtak alá megállapodást, amit a jövő héten újabbak követnek majd.

Balázs Péter társelnök a Hírklikknek pár napja nyilatkozva egyébként leszögezte: „A vakhitet nem lehet megváltoztatni, sem két hónap, sem két év alatt, valaki vagy saját maga döbben rá arra, hogy mi folyik itt vagy marad vakhitű; nekünk nem is az ilyen emberek meggyőzése a célunk, mi a leginkább a bizonytalanokhoz, a szavazni nem szándékozókhoz szeretnénk szólni, az ő érdeklődésüket szeretnénk felkelteni, elérni, hogy elgondolkozzanak azon, jó-e, amit látnak, s hogy ne menjenek-e el inkább szavazni a dolgok megváltoztatása érdekében”.

A V21 tagjai, felépítése

Társelnökök

Balázs Péter közgazdász, egyetemi tanár, EU-biztos, külügyminiszter

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, ipari és kereskedelmi miniszter, az MNB elnöke

Tagok

Andor László közgazdász, egyetemi docens, EU-biztos

Bárándy Péter ügyvéd, igazságügyi miniszter

Bozóki András politológus,egyetemi tanár, kulturális miniszter

Ések Ákos közlekedési közgazdász, MÁV kormányzati kapcsolatok igazgató

Göncz Kinga orvos, pszichiáter,  ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, külügyminiszter

Hegyesiné Orsós Éva, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, szociális és családügyi helyettes államtitkár

Holoda Attila olajmérnök, közgazdász, energiaügyi helyettes államtitkár

Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, külügyminiszter

Kajdi József jogász, államtitkár, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője

Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke

Nagy Zoltán közgazdász, pénzügyminisztériumi államtitkár, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke

Pusztai Erzsébet orvos, népjóléti államtitkár, egészségügyi államtitkár

Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági államtitkár

Székely Tamás orvos, egészségügyi miniszter

Bölcsek Tanácsa

Balázs Péter, Bárándy Péter, Bod Péter Ákos, Donáth László és Jeszenszky Géza

Forrás: Hírklikk