V21: Nem akarnak a vakhitűekhez szólni

NVZS 2019. március 25. 13:11 2019. márc. 25. 13:11

„A vakhitet nem lehet megváltoztatni, sem két hónap, sem két év alatt, valaki vagy saját maga döbben rá arra, hogy mi folyik itt vagy marad vakhitű; nekünk nem is az ilyen emberek meggyőzése a célunk, mi a leginkább a bizonytalanokhoz, a szavazni nem szándékozókhoz szeretnénk szólni, az ő érdeklődésüket szeretnénk felkelteni, elérni, hogy elgondolkozzanak azon, jó-e, amit látnak, s hogy ne menjenek-e el inkább szavazni a dolgok megváltoztatása érdekében” – szögezte le a Hírklikknek Balázs Péter volt külügyminiszter, uniós biztos a V21 indulása kapcsán. A tavalyi választások előtt aktív V18 csoport hamarosan bejelenti reaktiválódását V21 néven. Új tagok is csatlakoznak, fő üzenetük egy szóban összefoglalva: Európa.

Mint elsőként beszámoltunk róla újjáéled a V18, az a Válasszunk 18 csoport, amelyben öt korábbi – jobb- és baloldali – kormány tagjai dolgoztak együtt a minél magasabb választási részvételért és az ellenzék összefogásáért. Új nevük V21 lesz – tudtuk meg korábban. Most Balázs Péter elnököt (aki ezentúl Bod Péter Ákossal együtt társelnökként irányítja majd a csoportot) kérdeztük.

„Nem álltunk le az eltelt időben sem, csak éppen befelé dolgoztunk, találkoztunk, folyamatosan elemeztük a helyzetet, s arra jutottunk, hogy már a májusi Európai Parlamenti, majd az őszi önkormányzati választásokra érdemes lenne fenntartani és bővíteni a csoportot” – erősítette meg korábbi értesülésünket Balázs Péter.

Hozzátette: menet közben többen jelezték, hogy szívesen csatlakoznának, köztük Jeszenszky Géza az Antall-kormány volt külügyminisztere és Bozóki András, a Gyurcsány-kormány egykori kulturális tárcájának az irányítója. „A bővítés folyik, szeretnénk, ha minél szélesebb politikai bázis jelenne meg a formációban, mintegy mintaként a választók számára, ahogy korábban is” –  fejtette ki. Mint emlékezetes, az eredeti V18-ban öt korábbi kormány 10 minisztere és államtitkára dolgozott együtt azzal a céllal, hogy mozgósítson a minél magasabb választási részvételre és korteskedjen az ellenzék összefogása mellett.

Ahogy a Válasszunk 18 is együttműködött más szervezetekkel, csoportokkal, most is ez a céljuk. Például a Márki Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalommal már csak azért is várható a szoros együttműködés, mert „az egyik törzstagunk Bod Péter Ákos” annak egyik alapító tagja. „Ezek a szálak sokfelé nyúlnak, több párttal is vannak személyes kapcsolataink, egy-egy tagunk benne van a fő tanácsadóik között”.

„Hamarosan a nyilvánosság elé lépünk” – jelezte, s felvetésünkre, hogy nem késő-e ez két hónappal az EP-választások előtt, leszögezte: „a szavazás napjáig nem késő”. Mint kifejtette, ők nem párt, amelyet fel kell építeni, ők a közvéleményhez – és persze a pártokhoz is – szólnak. Ráadásul – fűzte hozzá – általában a választások előtti utolsó hetekben a legnagyobb az érdeklődés a választók körében.

Hogyan tudják eljuttatni az üzeneteiket, hiszen még a 2018-as választásokat megelőző időszakhoz képest is tovább romlott a média helyzete, létrejött például a Fideszes médiaholding? – kérdeztük. „Valóban, a demokrácia egyik súlyos gondja Magyarországon, hogy nem tud eljutni a többféle vélemény az emberekhez, mert monopolizált a média” – szögezte le Balázs Péter, aki azonban abban hisz, hogy az embereken keresztül el tudják majd juttatni az üzeneteiket a választóknak.

„Közismert, sokféle szakmát, területet, ágazatot képviselő, eltérő politikai háttérrel rendelkező emberek dolgoznak a csoportban, akik sok helyen mozognak, tartanak beszédeket, beszélgetnek, szerepelnek és nyilatkoznak, s ha ők egymással összehangolt üzenetet adnak tovább, egyazon hangsúllyal akkor annak mindenképpen lesz hatása”.

A fő üzenet Európa, mondta, hozzátéve: különösen aktuális most annak hangsúlyozása, hogy nem szabad kimenni Európából. „Különösen nagy ugyanis ennek a veszélye most, amikor a magyar kormányzópártot kirakják az ajtó elé, ugyanis ezzel Magyarország is tett egy lépést a kikerülés irányában”.

Felvetésünkre, hogy miben bíznak, hogyan lesznek képesek megváltoztatni a Fidesz-szavazók véleményét, kifejtette: „a vakhitet nem lehet megváltoztatni, sem két hónap, sem két év alatt; valaki vagy a saját maga, a tapasztalatai alapján döbben rá arra, hogy mi folyik itt, például hogy olyanok is meghalnak a kórházakban, akiknek nem lenne szabad meghalniuk, vagy hogy nem jó az oktatás, vagy marad vakhitű”.

S így folytatta: „nekünk nem is az ilyen emberek meggyőzése a célunk, mi leginkább a bizonytalanokhoz, a szavazni nem szándékozókhoz szeretnénk szólni, az ő érdeklődésüket szeretnénk felkelteni, elérni, hogy elgondolkozzanak azon, jó-e, amit látnak, s hogy ne menjenek-e el inkább szavazni a dolgok megváltoztatása érdekében”.

A V21 tagjai (jelen állás szerint)

Andor László volt EU-biztos:, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter; Bod Péter Ákos egykori ipari és kereskedelmi miniszter, MNB-elnök­; Bozóki András, volt kulturális miniszter; Göncz Kinga volt ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, majd külügyminiszter; Holoda Attila egykori energiaügyi helyettes államtitkár; Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter; Mellár Tamás korábbi KSH-elnök; Pusztai Erzsébet egykori egészségügyi államtitkár; Raskó György volt mezőgazdasági államtitkár; Székely Tamás volt egészségügyi miniszter .