Karácsony: a kampány fő témája a korrupció és a nyomor felszámolása 

HírKlikk 2021. augusztus 3. 18:38 2021. aug. 3. 18:38

Karácsony Gergely számára akkor telt be a pohár az Orbán-kormánnyal szemben, amikor az a járvány kellős közepén fel akarta mondani a Szabolcs utcai hajléktalan kórház bérleti szerződését, hogy az utcára tegye a szerencsétlen embereket. Erről a főpolgármester beszélt a Die Zeitnek, hozzátéve, hogy egy cinikus hatalmi gépezetről van szó. 

Nem hitte volna, hogy a rezsim idáig elmegy a demokrácia leépítésében – mondta a lap előfizetői számára elérhető interjúban, majd kifejtette, hogy ő viszont ily módon erkölcsi kötelességének tekinti, hogy a rendszer ellen harcoljon. Egyébként jóformán nap mint nap megéli, miként teszik szinte lehetetlenné a munkáját. De elhatározta, hogy mindent megtesz a hatalom megbuktatására. 

A Fidesz uralmát úgy jellemezte, hogy a vidéki nagy szegénység egyik oka a korrupció, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani a jogállamot. Ezért az ellenzék győzelme esetén vissza kell fordítani a demokrácia leépítését, illetve átalakítását. Az országot ismét közelebb kell vinni az EU-hoz, és csökkenteni kell a jövedelmi különbséget szegény és gazdag között. A teendők közé sorolta a megosztottság mérséklését is, mert megbékélésre van szükség az országban. Kiemelte: a kabinet mesterségesen állít elő vitákat, mert így igyekszik elterelni a közfigyelmet olyan súlyos gondokról, mint a hajléktalanság, a koronavírus-járvány súlyos mérlege, vagy Oroszország és Kína fokozódó befolyása, a lehallgatási botrány, az EU-val kialakult viszály, vagy az urambátyám-rendszer. 

Ugyancsak a figyelemelterelés céljából gyárt ellenségképeket, legyen szó a nemi kisebbségekről, Sorosról, a migránsokról és az unióról. Az LMBTQ-törvényről a főpolgármester elmondta: valóban nagy gondok vannak a gyerekekkel, de azért, mert nagy részük szegénységben él. Sokakat közülük diszkriminál az oktatási rendszer, sokan esnek családi erőszak áldozatául. Itt kellene nekik segíteni, ahelyett, hogy a politikai csatamezőre vonszolják őket. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a bevándorlási kérdéssel nem lehet választást nyerni.  A kampány fő témája, hogy véget kell vetni a korrupciónak és fel kell számolni a nyomort. 

Orbán már rég kilépett volna az EU-ból, ha nem lenne annyira ráutalva a közösségi támogatásra – mondta. De a tagság azért is fontos az ország számára, mert a régióban egyre erőteljesebben jelen van Moszkva és Peking, és ez a szuverenitást fenyegeti. Karácsony kijelentette: célja az, hogy ismét az unió szívébe vezesse a magyarokat.