Karácsony Gergely: a kormány nem egyenlő Magyarországgal

HírKlikk 2020. július 21. 18:09 2020. júl. 21. 18:09

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek megállapodása kedvező Magyarország számára, de korántsem olyan kedvező a magyar kormánynak. A látszólagos ellentmondás feloldása egyszerű: a kormány nem egyenlő Magyarországgal.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán kommentálta az uniós csúcs eredményét. Mint írta, a fentieken túl, nem nagyon menne bele a sehova nem vezető vitába, hogy akkor most ki nyert, ki veszített, ki a fickó, és ki fickósabb. A továbbiakban idézzük a posztját.

Mert a lényeg mégiscsak ez: valóban nagy dolog, hogy az Európai Unió saját korábbi dogmáit felülírva, a járvány és a gazdasági válság sújtotta tagállamok segítségére siet. És ezzel egyszer és mindenkorra kiradírozhatunk egy sokat sulykolt hazugságot is: nem a Türk Tanács, nem a kipcsakok közössége, nem is a keleti autokráciák, hanem az Európai Unió tud és akar segíteni. És pont.

A kérdés mostantól az, hogy a helyreállítási alapból és a hétéves költségvetésből Magyarországnak jutó pénzt hogyan lehet okosan és jól elkölteni – a többség érdekében és nem csak kevesek hasznára. Fontos, hogy a pénz korrupciótól, csalásoktól mentes felhasználása ellenőrizhető legyen. Nevezhetjük ezt akár jogállami mechanizmusnak is, de magyar nemzeti érdeknek mindenképpen.

Mivel a helyreállítási alapból nem úgy általában, hanem konkrét programok alapján kap pénzt az ország, ezen programok kidolgozásába a partnerségi elv alapján, az önkormányzatokat be kell vonnia a kormánynak.

Mivel a segítség elsősorban azoknak van szánva, ahol a járvány és a gazdasági válság a legnagyobb gondot okozza, ezért Budapest magától értetődően tart igényt a pénz felhasználásának folyamatában való részvételre.

És legyen világos: Budapestnek – szemben a kormánnyal – egyáltalán nincs ellenére a jogállami normák betartása. Mert nekünk ez hitünkből, meggyőződésünkből fakad.

Örömteli fejlemény, hogy a magyar kormány minden próbálkozása ellenére, továbbra is asztalon van a civilek mellett, az önkormányzatok közvetlen támogatása is. Tovább folytatjuk az érvelést ennek érdekében, megerősítve az együttműködést az európai nagyvárosok főpolgármestereinek egyre bővülő körével.

Mivel az új uniós költségvetés kiemelt célja a klímavédelem, Budapest ennek a hétéves ciklusnak nyertese kell legyen. Ehhez együttműködés kell, rajtunk nem fog múlni.

Lesz még hosszú vita a részletekről Európában, itthon pedig a színvonalas ki nyert, ki veszített vita tart még egy ideig. Legyen igaza Navracsics Tibornak: a nyertes az Európai Unió. Mert ezzel nyer minden európai magyar demokrata is.

Forrás: Facebook