Katonadolog

HírKlikk 2021. január 20. 12:00 2021. jan. 20. 12:00

„Maradj a földön, és a szenvedéseid véget érnek” – Megkínozták Orbán fiát az elit akadémián –címmel jelent meg írás blikk.hu-n. Az alcím is beszédes: A kínok világa vár arra, aki átlépi az angliai Sandhurst Királyi Katonai Akadémia kapuját. (…)Az egyenruha itt gondosan eltakarja a jelentkezők származását, így kivételezésnek helye nincs. Ugyanúgy üvöltenek az Oxfordban végzett kiváló diákkal, mint az amerikai tengerészgyalogossal, de hízelgő szavakra Vilmos és Harry herceg is hiába számított, akik szintén itt végeztek. (…) A miniszterelnök fiának nevét a végzettek listájában a telex.hu vette észre. A kiképzést két másik magyarral együtt 2019-ben kezdte meg a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként. Mindez körülbelül 40 millió forintba került. Erre a képzésre bármelyik magyar katona jelentkezhetett.

1. Kezdjük a végén. Bármelyik magyar katona jelentkezhet, de csak azt veszik fel, akiért „leperkálják” a 40 millió forintos tandíjat. Az Orbán fiút, naná, hogy simán bevették a „buliba”, hiszen a magyar államnál jobb adós nincs széles-e hazában. Majdnem mindenki jól járt: az akadémiára került egy ismert ember fia, ez növeli a kiképzőhely tekintélyét, a tandíj pedig biztosan befolyik. A takarékos Orbán apa is nyert, hiszen 40 millió, az 40 millió: ennyi pénzt nem fizetünk ki feleslegesen, főként akkor, ha közpénzből is finanszírozható az ügylet. De, ki járt rosszul? Mi, akik összedobtuk a zsozsót Gáspár taníttatására.  

2. A cikkben az is olvasható, hogy a XX. század egyik legkiemelkedőbb politikusa Winston Churchill is tanult itt. Aztán miniszterelnök lett, nem is akármilyen. Vilmos herceg meg előbb-utóbb biztosan király lesz, talán Harry-vel is kezdenek majd valamit. De mi lesz Gáspárral? Ezt az olvasó fantáziájára bízom.

3. „Blikkes” túlzás”, hogy „az egyenruha itt gondosan eltakarja a jelentkezők származását”. Saját „történelmi” példámmal igazolom, hogy ez bizony nem lehetett, és nincs is így. 1974-1975-ben többszázad magammal - egyetem előtt Kalocsán, gépesített lövészként - szolgáltam az MN 37. Forradalmi Ezredben. Persze minket is kínoztak, de elsősorban lelkileg. Nem angolul zajlott a kiképzés, hanem cifra magyar nyelven. Idézetekkel nem szolgálhatok (mint a Blikk), mert azokat olvasván, a Hírklikk népes olvasótábora azonnal elpirulna.

De a lényeg: ugyanebben az időszakban és laktanyában – tehát 45 éve és szintén előfelvételisként – volt kiskatona, az akkori honvédelmi miniszter, Czinege Lajos fia, a „Kisczinege”. Nemhogy a kaszárnya összes bakája, hanem az egész város tudta, hogy kinek a gyermeke szolgál a „híres-nevezetes” Jurinovics Miklós Laktanyában. Már csak onnan is tisztában lehetettünk a helyzettel, mert eskütételünkkor az „öreg” Czinege apaként és miniszterként szólt hozzánk. Előtte egy hétig orrvérzésig ment a sika-mika, meg a külső körlet rendbetétele. Még hogy nem tudtuk, hogy kinek a fia a katonatársunk?!

Bevallom, én már túltettem magam az Orbán-srác katonai kalandján. Szomorúan konstatálom, hogy ilyen a világ, és sajnos ilyen is marad. A seregben is. De hülyének azért ne nézzenek!

Dr. Dávid Ferenc, kalocsai „öreghal”