Kéri László: a Fidesznek lefőtt a kávé

HírKlikk 2019. december 25. 13:51 2019. dec. 25. 13:51

Kéri László politológus szerint, akár részt vesz Orbán Viktor a kampányban, akár nem, sebezhetővé vált a Fidesz-rendszer. A fiatalok eltávolodása minden olyan pártot fenyeget, amely csak a lojalitásra épít. Szerinte a magyar politikai élet 25-30 évente újul meg. Ilyen utoljára a Fidesznél történt és már eltelt ez az idő.

Van-e cserelehetősége Orbánnak? Kéri László szerint, a politikában sose lehet olyan reménytelen a helyzet, hogy ne jelentkezzenek új emberek, önbizalommal telve. Egy évtized hosszú idő még a Fidesznek is, és ez az időszak felemésztette azt a derékhadat, amellyel 2006-tól 2010-ig megvívták a harcaikat a töretlen uralomért. A hatalom korrumpál, nevezzük ezt „Simonka-szindrómának” – mondta Kéri László a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Emellett hozzátette, nagyon feltűnő volt, hogy Orbán Viktor kivonta magát az önkormányzati választási kampányból.

Kilenc választást Orbánra építve tudtak megoldani, és talán tesztelte a többieket, mire mennek nélküle, megnézte a szervezet gyenge pontjait. Azonban azon a kevés helyen, ahol részt vett a kampányban (Gödöllő, Eger, Miskolc), látványosan elbuktak. Tehát az derült ki, hogy akár részt vesz a kampányban Orbán Viktor, akár nem, sebezhetővé vált a Fidesz-rendszer. Kéri László érthetőnek tartja, hogy ha rávetítik a 106 választókörzetre az októberi eredményeket, akkor látják, hogy ezek egyharmadában nincsenek olyan figurák, akik megbízhatóan szállítják a 45-50 százalékos biztos győzelmet.

Minden olyan politikai szervezetet fenyeget, hogy elpártolnak a fiatalok, amely kritikátlanul csak a lojalitásra épít. Kéri Lászlót a Fidelitas legutóbbi konferenciája a '80-as évekbeli MSZMP-kongresszusokra emlékeztette, ahol „csupa prosztatagyulladásos ember beszélt az ország jövőjéről”. A hosszú távú adatokat elnézve, nem volt meglepő a Fidesz visszaesése a fiataloknál.

Egy történészt idézve, arról beszélt, hogy a magyar politikai élet a reformkor óta mindig 25-30 évente újul meg. A három legnagyobb közjogi tisztviselő, Orbán, Kövér László és Áder János, valamint Kósa Lajos, Deutsch Tamás, „a napkeleti bölcsek”, is a '80-as évek végén kerültek a politikába. Nevetségesen próbálnak újítani. Kéri László úgy véli, kényszeres a fiatalítás.

A műsorvezető Szénási Sándor felvetette, hogy az első generációs bejelentkezés megtörtént Lázár részéről, de ezek szerint túl korán. Kéri megdöbbent Lázár nyilatkozatain, mert – mint mondta – „az ilyeneket szokták elsőnek kinyírni”. Az igazán okos politikus nem jelenti be nyilvánosan az utódlási igényét, hanem amikor már mindenki kiesett mellőle, az általa félretoltakon átlépve „ha már a nép engem akar”, vállalja a feladatot.

Kéri László közölte: a Fidesznek szembe kell néznie azzal, hogy „lefőtt a kávé, ennyi volt”. Szerinte Pálinkás József volt akadémiai elnök, Magyar Hang, a Válasz Online körül megjelenik egy olyan konzervatív, jobboldali értelmiségi kör, amely látja, hogy a Fidesz zsákutcába rohan. Ha a Fidesz kimúlna, akkor se múlna ki a jobboldali, konzervatív politizálás – tette hozzá. Azt is mondta, a magyar pártoknak 30 éve nincs elegendő bázisuk ahhoz, hogy megvédjék az országot az oligarchák kitermelődésének veszélyétől. Orbán az első, aki élvezi ezt, amit mások szégyelltek.

Forrás: Klubrádió