Kéri László: az Orbán-kormány próbálgatja, hogy mennyire korlátozhatja a szólásszabadságot

HírKlikk 2021. január 13. 06:21 2021. jan. 13. 06:21

Állandó harc folyik annak eldöntésére, hogy mi tartozik bele a szólásszabadság kategóriájába és mi van már azon túl, ami akár nyílt lázítás, uszítás is lehet, ami büntetőjogi kategória. Különösen érdekes az új médiumok, közösségi oldalak szerepe. Meddig terjed a felelősségük? Van-e joguk bizonyos tartalmak letiltására – még ha azt a világ egyik legbefolyásosabb embere teszi is közzé?

A kérdés a Capitolium megtámadásával kapcsolatban merült föl, miután több oldalon is letiltották Donald Trump bejegyzéseit – legalábbis ideiglenesen. Ez egy mozgó háború része – világított rá Kéri László politológus a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Egyre nagyobb a nyomás a szolgáltatókon, hogy a náluk megjelenő tartalmat szűrjék, vegyék észre, ha valaki visszaél a szólásszabadsággal. Mások épp a teljes szabadságot követelik.

A Capitolium megtámadásának előkészületei már hónapok óta folytak közösségi oldalakon, csak nem nagyon figyelt ezekre az üzenetekre senki. Most csodálkozunk azon, ami történt? Csak észre kellett volna venni a jeleket.

A magyar kormányzati kommunikáció szerint kettős mércével mérnek a szolgáltatók: a jobboldalt letiltják, a baloldalt nem korlátozzák, erre utalt Kovács Zoltán is. Ez egy elővágás Kéri László megítélése szerint, az Orbán-kormány azt próbálgatja, hogy mennyire veheti birtokába a hatalom a szólásszabadságot, illetve mennyire korlátozhatja. A politológus utalt a Csurka István tanulmányának közzététele körül kialakult vitára. Vagy emlékezhetünk arra is, hogy mozgássérült embert támadtak le és vittek el a rendőrök, állítólagos internetes rémhírterjesztés miatt. A különleges jogrend alkalmat ad a hatalomnak a tesztelésre, több főpróbára, hogy lássa: mit tehet majd a választások előtt.

Mindez alkalmas a baloldal kriminalizálására. Be lehet úgy állítani a dolgot, hogy a baloldal támadja a jobboldalt, sőt, az utcai zavargásokat, a rendbontást, még a Capitolium megtámadását is balról vezénylik. Lábra kaphatnak az összeesküvés-elméletek. Legitimizálni lehet a szlogent, hogy veszélyben vagyunk, veszélyben a nemzet.

Az internet csak egy új eszköz, a módszer régi. Kéri László egy tanulmánykötetre utalt, amely Amerika történetével foglalkozik, és feltárja, hogy miként működik ez a mechanizmus évszázadok óta. Kell hozzá egy elmélet, és kell egy vezető, aki megpróbálja megvalósítani. A recept egyértelmű. Nincs mit csodálkozni azon, ami az Egyesült Államokban történt. Viszont ott – jegyezte meg Kéri László – van egy működő intézményrendszer, amely az ilyesféle próbálkozásoknak gátat szab.

Forrás: Klubrádió