Kész az orosz vakcina, de van kockázata

HírKlikk 2020. augusztus 11. 20:55 2020. aug. 11. 20:55

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette, hogy bejegyezték a Covid-19 elleni első orosz vakcinát, de a szakértők szerint, nincs kellően tesztelve.

A napi.hu arról számol be, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő bejelentette, bejegyeztek egy orosz koronavírus-oltást, és megkezdik a tömeggyártását.

A tervek szerint, szeptemberben fogják megkezdeni a gyártást, majd októberben a tömeges oltást. Az orosz államfő úgy véli, a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki, sőt, Putyin egyik lánya is megkapta az oltást.

A Moscow Times viszont azt írja, hogy a klinikai tesztekkel foglalkozó szervezetek szövetsége (angol rövidítése ACTO) ugyanakkor úgy véli, nem tesztelték le kellő alapossággal a készítményt.

Erre a kijelentésre Valentyina Koszenko, a Roszdravnadzor, az állami egészségügyi felügyelet igazgatója azt reagálta, hogy az ACTO nyilvánvalóan nincsen tisztában az eredményekkel, hiszen több száz önkéntest oltottak be a készítménnyel anélkül, hogy bármilyen káros hatása lett volna a szernek.

Szergej Glagoljev, a Roszdravnadzor minőség-ellenőrzési részlegének feje szerint, a készítmény biztonsági vizsgálatát azt követően fejezik be, hogy megtörtént a bejegyzés. Ezeket az augusztus elején megkezdett utolsó tesztekre fogják alapozni.

Szerinte ez elfogadott eljárás, amire van példa az EU-ban és az USA-ban is. A pandémia ráadásul sietségre ösztönöz, ám a korai bejegyzés ellenére szigorú ellenőrzés alatt tartják a piaci folyamatokat. Az orosz vakcina azon az elven működik, hogy egy, a koronavírushoz hasonló másik kórokozó segítségével bírják immunreakcióra az emberi szervezetet.
 

Forrás: Napi.hu