Kétszáz fős elbocsátás jöhet az Operában

HírKlikk 2024. augusztus 28. 10:00 2024. aug. 28. 10:00

A nyári leépítést öt-hatszor meghaladó mértékű elbocsátás híre kapott lábra az Operaházban, miután a főigazgató Ókovács Szilveszter a kultúráért és innovációért felelős miniszterrel, Hankó Balázzsal egyeztetett.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (OFDSZ) augusztus 20-án kért újabb tájékoztatást a Magyar Állami Operaház főigazgatójától, miután a korábbi, jelentős létszámleépítési tervével kapcsolatos megkeresésükre nem kaptak választ – írja a Magyar Narancs.

Az ODFSZ felidézte, hogy Ókovács Szilveszter a Zenekari Művészeti Tanács előtt további elbocsátások szükségességéről beszélt kollégáinak. A kilátásba helyezett leépítéseket felerősítette az a közelmúltbeli látogatás, amit a főigazgató a kultúráért és innovációért felelős miniszternél tett.

Az ODFSZ információja szerint a főigazgatót Hankó Balázs rendelte magához augusztus első felében, ezt követően kezdtek keringeni a sok operaházi dolgozó sorsát érintő, aggodalmat kiváltó hírek.  

Az ODFSZ a 200 fő körüli elbocsátásról szóló híresztelést érintően azonnali, egyértelmű cáfolatot vár el, mivel a szakszervezet elutasít minden, a munkáltató érdekkörében felmerülő okra hivatkozó létszámleépítést.

Megjegyzik, amennyiben csak létszámleépítéssel orvosolhatók a gazdasági bajok, miként lehetséges, hogy a hivatalos adatok alapján, alig több mint egy év alatt a vezető állású munkavállalók munkabére átlagosan, látványos mértékben 54,5 százalékkal növekedett, meghaladva a 2,7 millió forintos havi átlagfizetést. Ezzel szemben a nem vezető állású munkavállalók munkabére átlagosan csak 35,1 százalékkal nőtt, ami viszont a munkavállalók részére átutalt munkabérekben mégsem tükröződik.

A lap megkérdezte az Operaházat a főigazgató kulturális és innovációs miniszternél tett látogatásáról, a 200 fő lehetséges elbocsátásáról, az ezáltal megtakarítható összegről, de nem kapott választ. Hasonlóképpen hiába érdeklődött a kulturális tárcánál, nem reagáltak a megkeresésre.

Forrás: Magyar Narancs


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom