Kezdenek összecsapni a hullámok Trócsányi felett

Csanádi Dávid 2019. szeptember 10. 13:22 2019. szept. 10. 13:22

Jogvédő szervezetek és a politikai ellenfelek egyaránt támadják Trócsányi Lászlót, amin nem segített az sem, hogy Ursula von der Leyen humanitárius tárca élére helyezné a magyar biztosjelöltet.

A Human Rights Watch nevű, nemzetközi szinten nagy elismertségnek örvendő jogvédő szervezet egyáltalán nem szimpatizál az Európai Bizottság elnökének azon ötletével, hogy Trócsányi László legyen a nemzetközi segélyezésért felelős biztos – derül ki a 168óra összefoglalójából.

A szervezet vezetője Twitter-posztban ugrott neki a jelölésnek:

„Annak a magyar kormánypártnak adják a humanitárius portfóliót, akiket többször rajtakaptak azon, hogy a fogságukban lévő embereket éheztetik?”

A lap szerint Ursula von der Leyen éreztetni szeretné az Orbán-kormány kritikusaival, hogy kevésbé jelentős posztra szánják a magyar jelöltet, ugyanakkor, ha az Európai Parlament leszavazná Trócsányi Lászlót, így kisebb lenne az EB elnökének kudarca is.

Közben Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője közleményben jelentette be, hogy nem támogatja egy olyan Európai Bizottságak felállítását, amelyben Trócsányi László pozíciót kaphat.

A szocialista politikusnak tehát kifejezetten a biztos-jelölt személyével akad gondja, indoklása szerint azért, mert Trócsányi László az „illiberális állam jogi” főépítésze, aki

„igazságügyi miniszterként törvénybe foglalta mindazokat a jogsértéseket és törvénytelenségeket, amelyek miatt Magyarország ellen megindították a 7-es cikkelyes eljárást”.

A magyar biztosjelöltet tehát egyaránt heves támadások érik a lehetséges tárcája és pusztán a személye miatt is. A jelöltségét ez természetesen nem befolyásolja, de fennáll a veszélye annak, hogy a Fidesz – ezúttal Ursula von der Leyennel együtt – ismét falnak ütközik az Európai Parlamentben.