Ki hisztériázott itt?

Bánó András 2020. március 28. 09:07 2020. márc. 28. 09:07

Bár Török Gábor politológus nemrég az ellenzéket nevezte hisztérikusnak, az ATV-nek adott interjújában, mostanra kiderült: a kormányoldal keltett felesleges hisztériát azzal kapcsolatban, hogy az emberek egészségét, sőt, életét veszélyezteti a felelőtlen baloldal.

Csak azért, mert néhány napra hatályukat veszthetik a korábban elrendelt, vészhelyzetben alkalmazandó járványügyi intézkedések. Mégpedig amiatt, hogy az ellenzék nem szavazta meg a Parlamentben a különleges, időtlen időkre szóló, kontroll nélküli kormányzást biztosító jogszabályt. A Fidesz megmondó-emberei napokon át hangsúlyozták, hogy most megfeszített erővel kénytelenek dolgozni jogászi apparátusok azon, hogy a jelen helyzetben áthidaló megoldást találjanak az emberek érdekében.

Majd egyszer csak jött a hír: Müller Cecília tisztifőorvos az egészségügyről szóló 1997. évi törvény 74. paragrafusa, és fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletben foglalt jogkörében eljárva, tiltó és kötelező határozatot adott ki. Egy személyben megtiltotta a nemzetközi személyszállítást végző járművek belépését Magyarországra, megtiltotta a külföldiek beutazását, megtiltotta, hogy a felsőoktatási hallgatók látogassák a felsőoktatási intézményeket, és kötelezte a külföldről hazajövő magyarokat, hogy a belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatoknak.

Mit kellett tehát tenniük ebben a veszélyhelyzetben az alkotmányos jogrendet vizsgáló jogászcsapatoknak? Meg kellett nézniük az egészségügyi törvényt, és egy NM rendelet ide vonatkozó paragrafusait, megfogalmazni a jogszabályok által lehetővé tett határozat szövegét, és szólni Müller Cecíliának, hogy írja alá.

Kik keltettek itt hisztériát?

Nem az ellenzék, az már biztos.