Kinyílt egy ajtó

vazsu 2019. március 21. 08:19 2019. márc. 21. 08:19

Már szerda este közleményt adott ki a CEU, amely leszögezi: várja, hogy együtt dolgozhasson a háromtagú „bölcsek tanácsával”, amelyet azért nevezett ki a Néppárt, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a magyar kormányzat betartja-e vállalásait. Az egyetem rektora reménykedik, de a bécsi terveik nem változtak. A bajorok szerint Orbán garanciát vállalt arra, hogy a CEU továbbra is folytathat tudományos kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten.

„Kinyílt egy ajtó” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, miután Orbán Viktor miniszterelnök és Markus Söder miniszterelnök levélváltásukban közös támogatásukról biztosították a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) együttműködését, és miután az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát.

 Az ajtó nyitva áll, de hogy eljutunk-e a megoldásig, attól függ, hogy a magyar kormányzat végig tárgyal-e és ratifikál-e egy olyan nemzetközi megállapodást, ami garantálja, hogy a CEU amerikai diplomákat kiállító intézményként szabadon folytassa tevékenységét Budapesten – idézi Ignatieffet a CEU által szerda este kiadott közlemény.

Bajorország miniszterelnöke levelében jogi garanciákat kért a magyar kormánytól arra, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiállító intézményként Budapesten működhessen, emlékeztetett Ignatieff. Ez az a döntő feltétel, aminek a magyar kormány haladéktalanul meg kell, hogy feleljen.

Ugyanakkor ezek a fejlemények nem változtatnak a CEU bécsi tervein. A CEU kampuszt nyit Bécsben, amely 2019 szeptemberében kezdi meg működését – szögezi le a közlemény.

Közben Florian Herrmann szövetségi-, európai és médiaügyekért felelős bajor miniszter, a tartományi miniszterelnöki hivatal vezetője a Süddeutsche Zeitung müncheni lap szerdai számában közölte: Orbán Viktor elfogadta a bajor tartományi kormánynak a CEU-val kapcsolatos javaslatát a tudományos együttműködés elmélyítéséről. Kiemelte: Orbán Viktor garanciát vállalt arra, hogy a CEU továbbra is folytathat tudományos kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten. A magyar kormányfő ezt egy levélben közölte, amelyet kedden kaptak meg.

Ebben Orbán azt írta: „a magyar kormány nevében biztosítani tudom Önt arról, hogy nincs akadálya a TUM részvételének a magyar felsőoktatásban a CEU-val folytatandó együttműködés keretében”.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Manfred Weber budapesti látogatásán ismertette azt a modellt, amely lehetővé tehetné, hogy a CEU amerikai képzése is Budapesten maradjon, mégpedig a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) létrehozandó együttműködés révén. Erre reagálva adott ki a CEU egy közleményt, amelyben leszögezte: „A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül”.

A dokumentum – némileg reményt keltően – úgy fogalmazott, hogy „ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására”, ám leszögezte: a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét.